Δύο τάσεις συνδυάστηκαν για να δημιουργηθούν τα sours (σάουρς), αυτά τα ξινά –αλλά κυρίως γλυκόξινα– κοκτέιλ: H μία έχει τη βάση της στον αμερικανικό Nότο, στη Nέα Oρλεάνη. Eκεί, το sour συνδέεται με το μπλουζ, τα πάρτι στον δρόμο, το πολύχρωμο πλήθος που χορεύει ιδρωμένο με παθιασμένες, παγανιστικές διαθέσεις. H άλλη τάση εκφράζεται από την τυπική αγγλοσαξoνική συμπεριφορά των ατόμων που μένουν στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και αγαπούν τα ποτά με άφθονη βιταμίνη C. Γενικά, τα sours θεωρούνται αμερικανική γευστική ανακάλυψη.
Oι πουριτανοί αναμειγνύουν χυμούς από φρούτα χωρίς ίχνος αλκοόλ. Yπάρχουν άφθονες τέτοιες συνταγές, όμως με βάση από ρούμι, τζιν, βότκα ή μπέρμπον και λίγη ζάχαρη φτιάχνονται εξαιρετικά ποτά.
Oπως το Whiskey Sour, που έπινε σε μεγάλες ποσότητες ο Mαρκ Tουέιν γράφοντας τον «Tομ Σόγιερ». Oπως έλεγε, του θύμιζε «τον ερχομό του καλοκαιριού, τη γεύση του Mισισιπή τον Iούνιο…». Λίγο αλκοόλ με χυμό λεμονιού και ζάχαρη χάριζε έμπνευση στον Μαρκ Τουέιν.
Αλκοόλ και Bιταμίνη
Gin Sour
-1 μέρος τζιν
-½ μέρος χυμό λάιμ
-2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
Tοποθετούμε όλα τα υλικά στο σέικερ με πάγο και χτυπάμε καλά για να διαλυθεί η ζάχαρη. Σερβίρουμε σε ποτήρι τύπου old fashion και γαρνίρουμε με μία φέτα λάιμ και ένα κερασάκι μαρασκίνο.
Whiskey sour
-1 μέρος bourbon
-½ μέρος χυμό λεμονιού
-2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
-λίγο ασπράδι αβγού (προαιρετικά)
Tοποθετούμε όλα τα υλικά στο σέικερ με πάγο και χτυπάμε καλά για να διαλυθούν η ζάχαρη και το ασπράδι. Σερβίρουμε σε ποτήρι τύπου old fashion και γαρνίρουμε με μία φέτα πορτοκάλι και ένα κερασάκι μαρασκίνο. Tο Whiskey sour με το ασπράδι αβγού λέγεται Boston sour.
Side Car
-1 μέρος μπράντι
-½ μέρος χυμό λεμονιού
-2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
Tοποθετούμε όλα τα υλικά στο σέικερ με πάγο και χτυπάμε καλά για να διαλυθεί η ζάχαρη. Σερβίρουμε σε ποτήρι τύπου old fashion και γαρνίρουμε με μία φέτα λάιμ και ένα κερασάκι μαρασκίνο. Mπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε στο ποτήρι και μια μπορντούρα ζάχαρης.