Σίκινος: Το μικρό είναι όμορφο Reviewed by Momizat on . Εδώ θα μυηθείς σ’ έναν φυσικό τρόπο ζωής, θα ζήσεις στιγμές μιας φυσιολογικής καθημερινότητας, μιας ήρεμης πραγματικότητας που τόσο έχεις νοσταλγήσει... Η συνοι Εδώ θα μυηθείς σ’ έναν φυσικό τρόπο ζωής, θα ζήσεις στιγμές μιας φυσιολογικής καθημερινότητας, μιας ήρεμης πραγματικότητας που τόσο έχεις νοσταλγήσει... Η συνοι Rating: 0

Σίκινος: Το μικρό είναι όμορφο

Σίκινος: Το μικρό είναι όμορφο

Εδώ θα μυηθείς σ’ έναν φυσικό τρόπο ζωής, θα ζήσεις στιγμές μιας φυσιολογικής καθημερινότητας, μιας ήρεμης πραγματικότητας που τόσο έχεις νοσταλγήσει…

Η συνοικία του Κάστρου με φόντο τη Φολέγανδρο και το Αιγαίο

%IMAGEALT%

Με μακροβούτια από τον μόλο στα απόνερα της πρύμνης αποχαιρετούν οι πιτσιρικάδες το πλοίο της γραμμής που μόλις άφησε το μικροσκοπικό λιμάνι της Αλοπρόνοιας. Η αναστάτωση που προκαλείται από την αποβίβαση και επιβίβαση οχημάτων και επισκεπτών δεν διαρκεί παρά λίγα λεπτά.

Στο λιμάνι του νησιού

%IMAGEALT%

Σε λίγο η νησιωτική «τάξη και ηρεμία» θα έχει αποκατασταθεί, και όλα θα μπουν σύντομα στους ρυθμούς της καλοκαιρινής ραστώνης και ανεμελιάς, δύο από τις βασικότερες απολαύσεις των διακοπών σας σε τούτη την μικροσκοπική βράχινη κουκκίδα του χάρτη.

Περίπατοι στο Κάστρο και στο Επάνω Χωριό

Εκτός από την Αλοπρόνοια, που είναι το λιμάνι της Σικίνου, θα δείτε το Χωριό, ολόλευκο, λουσμένο στο μεσογειακό φως, να δεσπόζει γαντζωμένο στην άκρη του γκρεμού, μόλις λίγα χιλιόμετρα ψηλότερα.

Η πλατεία Παντάνασσας

%IMAGEALT%

Η πρωτεύουσα του νησιού χωρίζεται στις συνοικίες του Κάστρου και του Επάνω Χωριού. Εδώ θα σεργιανίσετε στα ανηφορικά σοκάκια και θα χαλαρώσετε στην άπλα της πλατείας της Παντάνασσας, όπου ξεχωρίζει η ομώνυμη εκκλησία (του 1787) με το επίχρυσο τέμπλο και τις αγιογραφίες, φιλοτεχνημένες από τον Σκορδίλη.

Θα απολαύσετε το ουζάκι σας σε κάποιο από τα δροσερά μαγαζάκια που απλώνουν τα τραπεζάκια τους στο λιθόστρωτο και ίσως δείτε και τον παπα-Θόδωρο με το βιολί του να συνοδεύει τις παρέες των ντόπιων που στήνουν έτσι, με το τίποτα, αυτοσχέδια γλέντια στους καφενέδες.

Το ανηφορικό καλντερίμι ξεκινά από το Κάστρο και φτάνει ως τη μονή της Ζωοδόχου Πηγής

%IMAGEALT%

Από την πλατεία της Παντάνασσας θα περάσετε την πύλη του Κάστρου που οδηγεί στο κεντρικό καλντερίμι και στο ύψος της εκκλησίας του Αϊ-Γιάννη του Πρόδρομου, και θα διασχίσετε τον ασφάλτινο δρόμο για να ανηφορίσετε προς τις γειτονιές του Επάνω Χωριού.

Εδώ η ησυχία είναι μεγαλύτερη, δεν υπάρχουν μαγαζιά, αφού τα περισσότερα από τα παλιά οικήματα έχουν αγοραστεί από Βορειοευρωπαίους και έχουν αναπαλαιωθεί με αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική λεπτομέρεια.

Νησιωτικός μικρόκοσμος

Το ασφάλτινο οδικό δίκτυο του νησιού δεν ξεπερνά τα 12-15 χιλιόμετρα. Αν δεν έχετε το δικό σας όχημα, θα βρείτε εξαιρετικά βολικό το τοπικό λεωφορείο που εκτελεί πυκνά δρομολόγια ανάμεσα στην Αλοπρόνοια, στο Κάστρο, στην Επισκοπή και στην παραλία του Αϊ-Γιώργη.

Εκτός από την Αλοπρόνοια που διαθέτει το Λιβάδι, μια θαυμάσια, απάνεμη φυσική αμμουδιά σκιασμένη από αλμυρίκια, η άλλη παραλία του νησιού που προσεγγίζεται οδικώς είναι αυτή του Αγίου Γεωργίου, όπου υπάρχει ταβερνάκι.

Η παραλία Λιβάδι στην Αλοπρόνοια

%IMAGEALT%

Στον Αϊ-Γιώργη, αλλά και στις υπόλοιπες μικροσκοπικές ακρογιαλιές που κρύβονται ανάμεσα σε βράχια και γκρεμούς, όπως ο Αγιος Παντελεήμονας, ο ορμίσκος Σαντοριναίικα με το βοτσαλάκι και οι μικρές αμμουδιές Διαλισκάρι και Διαλισκαράκι, θα έρθετε με τη βάρκα του Δημήτρη (τηλ. 6937 261800), που αναχωρεί καθημερινά από την Αλοπρόνοια.

Στην Αλοπρόνοια και τη Χώρα λειτουργούν αρκετά ποιοτικά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβερνάκια και καφέ που εξυπηρετούν με το παραπάνω τις απαιτήσεις των επισκεπτών. Ωστόσο, αν φαντάζεστε ότι εδώ θα βρείτε έντονη νυχτερινή ζωή και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, μάλλον διαλέξατε λάθος προορισμό. Εξάλλου η φασαριόζικη Ιος και η χλιδάτη Σαντορίνη δεν απέχουν παρά μόνο μερικά ναυτικά μίλια.

Ζωοδόχος Πηγή και Επισκοπή

Αρκετά από τα παλιά μονοπάτια του νησιού έχουν καθαριστεί και οδηγούν στα πιο σημαντικά αξιοθέατα, όπως η Επισκοπή

%IMAGEALT%

Οσες μέρες και αν μείνετε στο νησί, ένα απόγευμα θα πρέπει οπωσδήποτε να το αφιερώσετε στη μονή της Ζωοδόχου Πηγής. Ακολουθήστε το καλντερίμι που ξεκινά από την πλατεία του Κάστρου και ανηφορίζει για καμιά εικοσαριά λεπτά έως την κορφή του λόφου όπου δεσπόζει το φρουριακής μορφής μοναστήρι.

Σήμερα δεν κατοικείται από μοναχούς, παρ’ όλα αυτά το παμπάλαιο αυτό κτίσμα του 1690 διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση. Η θέα από τα τείχη του προαυλίου και από το παρακείμενο εκκλησάκι της Αγίας Αννας είναι πέραν κάθε περιγραφής.

Ενα ακόμη μονοπάτι που ξεκινά από το σχολείο του Κάστρου, κινείται στην άκρη του γκρεμού με κατεύθυνση νοτιοδυτική, περνά το επισκέψιμο οινοποιείο Μάναλη και ύστερα από μία ώρα περίπου καταλήγει στον ναό της Επισκοπής.

Η Επισκοπή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πιθανόν να κτίστηκε σε θέση όπου προϋπήρχε αρχαίος ναός

%IMAGEALT%

Πρόκειται για εκκλησία αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου (5ος αι.) που κτίστηκε πιθανόν πάνω σε αρχαίο ναό αφιερωμένο στον Πύθιο Απόλλωνα. Αρχαίο δομικό υλικό είναι ακόμη και σήμερα ευδιάκριτο στον κορμό του ναού.

Στην Επισκοπή μπορείτε να έρθετε με τα πόδια και να επιστρέψετε με το λεωφορείο που το καλοκαίρι πραγματοποιεί καθημερινά δρομολόγια προς το μνημείο, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

© 2010-2017 Powered By Indrama.gr team

Scroll to top