Σαλάτα με φακές φούρνου του Άκη Πετρετζίκη Reviewed by Momizat on . Συστατικά 200 γρ. φακές 4 κούπες καυτό νερό 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 2 φύλλα δάφνης 300 γρ. ρύζι για πιλάφι βρασμένο λαχανικά της αρεσκείας σας 200 γρ. φέ Συστατικά 200 γρ. φακές 4 κούπες καυτό νερό 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 2 φύλλα δάφνης 300 γρ. ρύζι για πιλάφι βρασμένο λαχανικά της αρεσκείας σας 200 γρ. φέ Rating: 0

Σαλάτα με φακές φούρνου του Άκη Πετρετζίκη

Σαλάτα με φακές φούρνου του Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά

  • 200 γρ. φακές
  • 4 κούπες καυτό νερό
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 300 γρ. ρύζι για πιλάφι βρασμένο
  • λαχανικά της αρεσκείας σας
  • 200 γρ. φέτα
  • αρκετό δυόσμο φρέσκο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • ξίδι
  • 3/4 κ.γ. αλάτι
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Φακές φούρνου; Και όμως είναι μια τρομερή ιδέα μιας και οι φακές όταν ψήνονται στον φούρνο σε ένα σκεύος με καπάκι γίνονται τρομερά νόστιμες. Αυτό συμβαίνει γιατί η θερμοκρασία περνάει πιο ομαλά μέσα τους και επίσης μιας και δεν αναδεύονται πολύ καθώς ψήνονται δεν σπάνε κιόλας τόσο. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε φακές!

  • Βάζουμε τις φακές σε ένα μπολ με 4 κούπες καυτό νερό και 1 κ.γ. αλάτι και αφήνουμε για μία ώρα. Δεν χρειάζεται να τις μουλιάσουμε παραπάνω. Το νάτριο από το αλάτι αντικαθιστά κάποια από τα ιόντα ασβεστίου και μαγνησίου που υπάρχουν στη φλούδα από τις φακές κάνοντας τες πιο διαπερατές στο νερό και με πιο μαλακά φλούδια ώστε να μην σπάνε στο μαγείρεμα. Το καυτό νερό συντομεύει την ώρα που χρειάζονται για να μουλιάσουν οπότε σε μία ώρα είναι έτοιμες.
  • Ανάβουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα. Αφού τις σουρώσουμε και τις ξεπλύνουμε καλά τις βάζουμε σε ένα σκεύος με καπάκι που μπαίνει στον φούρνο ή σε κάποιο ταψί που θα το κλείσουμε με αλουμινόχαρτο.
  • Προσθέτουμε 4 κούπες νερό, το σκόρδο, 2 φύλλα δάφνης, 1/2 κ.γ. αλάτι και τις φακές μας. Σκεπάζουμε με καπάκι ή με το αλουμινόχαρτο. Θα ρωτήσετε γιατί βάζουμε αλάτι από πριν στα όσπρια ενώ έχουμε πει ότι τα σκληραίνει. Αυτό το κάνουμε γιατί στην περίπτωσή μας θέλουμε οι φακές να μην είναι αλευρένιες αλλά να κρατούν το σχήμα τους και να είναι τραγανές.
  • Ψήνουμε για 40 λεπτά με μία ώρα.
  • Στραγγίζουμε. Προσθέτουμε το ρύζι, λαχανικά ψιλοκομμένα, λάδι, ξίδι, αρωματικά, τυρί.
  • Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι.
Tip
Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε γάστρα για αυτή τη συνταγή!
https://akispetretzikis.com/el/categories/salates-2/salata-me-fakes-foyrnoy

© 2010-2017 Powered By Indrama.gr team

Scroll to top