Κρυολόγημα και γρίπη: τα έξι τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν Reviewed by Momizat on . H Διαιτολόγος–Διατροφολόγος, Αναΐς Ρενούφ, μας δίνει τις απαραίτητες συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε το κρυολόγημα και τη γρίπη τον χειμώνα που έρχεται. Είναι H Διαιτολόγος–Διατροφολόγος, Αναΐς Ρενούφ, μας δίνει τις απαραίτητες συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε το κρυολόγημα και τη γρίπη τον χειμώνα που έρχεται. Είναι Rating: 0

Κρυολόγημα και γρίπη: τα έξι τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν

Κρυολόγημα και γρίπη: τα έξι τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν

H Διαιτολόγος–Διατροφολόγος, Αναΐς Ρενούφ, μας δίνει τις απαραίτητες συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε το κρυολόγημα και τη γρίπη τον χειμώνα που έρχεται.

Είναι πολύ σημαντικό να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας έχοντας ένα καλό και υγιές ανοσοποιητικό και σε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει μια υγιεινή διατροφή και γενικότερα ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής.

Πολλά θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη C είναι απαραίτητα για ένα υγιές ανοσοποιητικό. Επιπρόσθετα, τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στο τσάι, τα μήλα και σε άλλα τρόφιμα είναι και αυτά ωφέλιμα για την άμυνα του οργανισμού μας. Ας δούμε, λοιπόν, κάποια τρόφιμα που θα μας βοηθήσουν ενάντια στις εποχιακές γρίπες και τα κρυολογήματα.

Remaining Time-0:24
Fullscreen
Mute

1. Μύρτιλα
Έρευνες έχουν δείξει πως τα μύρτιλα έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών, συγκριτικά με άλλα φρούτα. Περιέχουν κερσετίνη, η οποία είναι ένα φλαβονοειδές που έχει αντιισταμινική και αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο. Οι ερευνητές, μάλιστα, πιστεύουν πως η αντιισταμινική δράση που έχει η κερσετίνη μπορεί να συμβάλει στην μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις αλλεργίες, όπως η ρινική καταρροή και τα υγρά μάτια. Επειδή μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε φρέσκα μύρτιλα στην αγορά μπορείτε να επιλέξετε τα κατεψυγμένα καθώς αποτελούν εξίσου καλή διατροφική επιλογή. Δοκιμάστε να τα καταναλώσετε μαζί με γιαούρτι, σε smoothie αλλά και σκέτα.

2. Σκόρδο
Το σκόρδο μπορεί να μας προσφέρει πολλά περισσότερα από απλή γεύση. Πιο συγκεκριμένα περιέχει αλισίνη, η οποία είναι μια ένωση με ισχυρή αντιιική δράση. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2001 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advances in Therapy βρέθηκε πως τα άτομα που έλαβαν συμπληρώματα σκόρδου για 12 εβδομάδες εμφάνισαν λιγότερα κρυολογήματα συγκριτικά με άτομα που δεν λάμβαναν κανένα συμπλήρωμα. Επιπρόσθετα αυτοί που λάμβαναν το συμπλήρωμα και αρρώστησαν αισθάνθηκαν καλύτερα γρηγορότερα. Εάν θέλετε να θωρακίσετε το οργανισμό σας, αλλά και να μην μυρίζει η αναπνοή σας τότε δοκιμάστε τα συμπληρώματα σκόρδου, όπως το εκχύλισμα σκόρδου ή τα αποξηραμένα δισκία σκόρδου.

3. Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, μια θρεπτική ουσία η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην σωστή ανοσολογική απόκριση. Πιο συγκεκριμένα ένα φλιτζάνι μπρόκολο περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ό,τι ένα πορτοκάλι, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε ασβέστιο και σε φυτικές ίνες. Επομένως αποτελεί μια πολύ καλή και θρεπτική επιλογή.

4. Σολομός
Όλοι γνωρίζουμε πως ο σολομός αποτελεί πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία όχι μόνο προστατεύουν από τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, αλλά ενισχύουν και την παραγωγή και κυκλοφορία λεμφοκυττάρων τα οποία βοηθούν με την σειρά τους στην ενίσχυση της ανοσολογικής απάντησης. Επιπλέον, ο σολομός είναι πλούσιος σε βιταμίνη D, η οποία έχει βρεθεί πως παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας.

5. Γλυκοπατάτα
Η γλυκοπατάτα είναι ένα αμυλούχο λαχανικό πλούσιο σε β-καροτένιο το οποίο μας χαρίζει όμορφο δέρμα. Ο οργανισμός μας μετατρέπει το β-καροτένιο σε βιταμίνη Α, η οποία είναι μια απαραίτητη θρεπτική ουσία για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη Α βοηθά και στην υγιή διατήρηση και λειτουργία των βλεννογόνων μεμβρανών της μύτης και του λαιμού. Ένας νόστιμος τρόπος για να καταναλώσετε την γλυκοπατάτα είναι να την κόψετε σε μικρές λωρίδες, να την πασπαλίσετε με λίγο ελαιόλαδο και κανέλα και να την ψήσετε στον φούρνο μέχρι να ροδίσει.

6. Γιαούρτι
Το γιαούρτι αποτελεί καλή πηγή υγιών βακτηριών, τα οποία κάνουν καλό στο ανοσοποιητικό μας. Ένα φλιτζάνι γιαούρτι δεν είναι μόνο πλούσιο σε ασβέστιο, αλλά και καλύπτει περίπου το 20% της ημερήσιας απαίτησης ενός ενήλικα σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι ένα βασικό μέταλλο για την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Μπορείτε να καταναλώσετε το γιαούρτι είτε ως πρωινό, αλλά και ως σνακ ή επιδόρπιο.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε πως πέραν αυτών των έξι τροφίμων είναι πολύ σημαντικό να ενυδατώνεστε σωστά καταναλώνοντας 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά, αλλά και να κοιμάστε επαρκώς.

Αναΐς Ρενούφ

© 2010-2017 Powered By Indrama.gr team

Scroll to top