«Φυσικό συστατικό του μελιού» πρέπει να θεωρείται η γύρη, σύμφωνα με τον Σπύρο Δανέλλη, ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, αλλά θα πρέπει «το μέλι, όπως και άλλα τρόφιμα που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες να επισημαίνονται ως τρόφιμα που περιέχουν συστατικά που παράγονται από ΓTO».
Πιο αναλυτικά, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ) ψήφισε την τροποποίηση της πρότασης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλι, που προήλθε έπειτα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση Bablok του 2011, όπου ερμήνευε τη γύρη ως πρόσθετο και όχι φυσικό συστατικό του μελιού.
Το αν θα πρέπει ή όχι οι προτεινόμενοι κανόνες για το μέλι να κάνουν μνεία στη γύρη ως συστατικό του μελιού συζητήθηκε εκτενώς στην Ολομέλεια του ΕK.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να θεωρείται η γύρη φυσικό στοιχείο της σύνθεσης του μελιού και να μην αναγράφεται στη συσκευασία. Από την άλλη, η κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος (ENVI) του ΕK ψήφισε υπέρ της τροποποίησης της πρότασης της Επιτροπής, ώστε να θεωρείται η γύρη πρόσθετο συστατικό, χωρίς όμως να απαιτείται αναγραφή καταλόγου συστατικών του μελιού, δεδομένου ότι το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν.
Tο τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Σώματος, δεν ικανοποίησε τα μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος, καθώς υπερίσχυσε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μη χαρακτηρισμό της γύρης ως πρόσθετου συστατικού και πιθανώς ΓTO σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης ο οποίος συμφωνεί με την ορθή και πλήρη ενημέρωση των καταναλωτών και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα παραμένει μια από τις λίγες χώρες με μηδενική ανοχή στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, υποστήριξε την πρόταση της επιτροπής Περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους Έλληνες παραγωγούς το μέλι και άλλα τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν γύρη που προέρχεται από γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες να πρέπει να επισημαίνονται ως τρόφιμα που περιέχουν συστατικά που παράγονται από ΓTO.
Αναλυτικά το κείμενο του Σπύρου Δανέλλη:
«Oταν τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωνε την έγκρισή της για την τροποποίηση της οδηγίας για το μέλι, με σκοπό την αποσαφήνιση της πραγματικής φύσης της γύρης ως φυσικού συστατικού, μας διαβεβαίωνε τότε ότι η πρόταση τροποποίησης δεν θα επηρέαζε το συμπέρασμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ως προς τη γύρη όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας για τους ΓTO στα τρόφιμα. Σήμερα κρίνουμε ότι είναι αναγκαίο να οριοθετήσουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αναφοράς. Επισημαίνοντας τα σημεία εκείνα που έχουν θετικό χαρακτήρα για την βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής μελισσοκομίας, κρίνω σκόπιμο να υπογραμμίσω ως πιο σημαντικό το ότι η γύρη θα πρέπει να θεωρείται φυσικό συστατικό του μελιού. Δεδομένου δε ότι το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν δεν απαιτείται να συνοδεύεται από κατάλογο συστατικών.
Κρίνεται, όμως, απαραίτητο το μέλι αλλά και άλλα τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν γύρη που προέρχεται από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες να πρέπει να επισημαίνονται ως τρόφιμα που περιέχουν συστατικά που παράγονται από ΓTO.
Τέλος, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να εκχωρηθεί δυνατότητα τροποποίησης των τεχνικών χαρακτηριστικών που σχετίζονται με ονόματα, περιγραφές προϊόντων, τους ορισμούς τους και τα κριτήρια σύνθεσής τους, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια της έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.
Τηρώντας τις θεμελιώδεις αρχές του κανονισμού για τους ΓTO -ελευθερία επιλογής για τον καταναλωτή, συνύπαρξη και μηδενική ανοχή- στόχος μας είναι η αποκατάσταση της ασφάλειας δικαίου για τους παραγωγούς μελιού και τους μελισσοκόμους, καθώς και για τους εισαγωγείς και βεβαίως τους καταναλωτές»