Στις 18 και 25 Μαΐου οι αυτοδιοικητικές εκλογές Reviewed by Momizat on . Στις 18 Μαΐου θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τον δεύτερο να πραγματοποιείται παράλληλα με τις ευρωεκλογές, στις 25 Μαΐου, σύμφωνα μ Στις 18 Μαΐου θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τον δεύτερο να πραγματοποιείται παράλληλα με τις ευρωεκλογές, στις 25 Μαΐου, σύμφωνα μ Rating: 0

Στις 18 και 25 Μαΐου οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Στις 18 και 25 Μαΐου οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Στις 18 Μαΐου θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τον δεύτερο να πραγματοποιείται παράλληλα με τις ευρωεκλογές, στις 25 Μαΐου, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Η λύση αυτή προκρίθηκε από το υπουργείο, καθώς εκτιμήθηκε ότι η ταυτόχρονη διενέργεια αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών από την πρώτη Κυριακή θα δυσχέραινε την προπαρασκευή στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κυρίως κατά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, τόσο στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής όσο και στους εκλογείς.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολόγηση της τροπολογίας, η γενεσιουργός αιτία ανάγεται στην υποχρέωση των εκλογέων να σημειώσουν σταυρό προτίμησης στα ψηφοδέλτια των υποψήφιων δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών. Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και ιδιαίτερα στην ακολουθούμενη φάση καταμέτρησης, εξαγωγής αλλά και μετάδοσης των αποτελεσμάτων θα σημειωθούν καθυστερήσεις, υπονομεύοντας την ομαλότητα της συνολικής διαδικασίας.

«Για τους ανωτέρω λόγους θα πρέπει να υιοθετηθεί και να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα της ταυτόχρονης διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διενέργεια της επαναληπτικής ψηφοφορίας των αυτοδιοικητικών εκλογών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επίσης, με την ίδια τροπολογία, στις αυτοδιοικητικές εκλογές απαγορεύεται η συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών στην Ελλάδα ή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), δηλαδή Ιρλανδίας, Λιχτενστάιν, Νορβηγίας και Ελβετίας.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις δίκες. Η συζήτηση και ψήφισή του θα διεξαχθεί την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου.

 

http://www.zougla.gr/politiki/article/stis-18-ke-25-maiou-i-aftodikitikes-ekloges

 

© 2010-2017 Powered By Indrama.gr team

Scroll to top