Το βακτήριο που κάνει τα φυτά… ζόμπι Reviewed by Momizat on . Μετατρέπει τα πέταλά τους σε φύλλα αποκλείοντας την αναπαραγωγή τους Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να καταγράψουν τον τρόπο με τον οποίο παράσιτα μπορ Μετατρέπει τα πέταλά τους σε φύλλα αποκλείοντας την αναπαραγωγή τους Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να καταγράψουν τον τρόπο με τον οποίο παράσιτα μπορ Rating: 0

Το βακτήριο που κάνει τα φυτά… ζόμπι

Το βακτήριο που κάνει τα φυτά… ζόμπι

Μετατρέπει τα πέταλά τους σε φύλλα αποκλείοντας την αναπαραγωγή τους

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να καταγράψουν τον τρόπο με τον οποίο παράσιτα μπορούν να μετατρέψουν τα φυτά σε «ζωντανούς- νεκρούς» οργανισμούς.

Το παρασιτικό βακτήριο «phytoplasma» καταλαμβάνει τα αναπαραγωγικά όργανα των φυτών και τα κάνει στείρα ούτως ώστε το φυτό να μένει μεν ζωντανό αλλά μόνο προς όφελος του ίδιου του βακτηρίου.

Όπως εξηγεί η Daily Mail, με το να κάνει τα πέταλα του λουλουδιού να μοιάζουν με φύλλα, προσελκύονται έντομα που ονομάζονται «leafhoppers» εξασφαλίζοντας έτσι τη μεταφορά και εξάπλωση του παράσιτου.

Επιστήμονες από το John Innes Centre του Norwich και το Wageningen University της Ολλανδίας ανακάλυψαν πως το βακτήριο παράγει την πρωτεΐνη SAP54 που είναι κρίσιμη για να επιτευχθεί η παραπάνω διαδικασία.

Τα έντομα leafhoppers τρώνε τμήματα των φυτών κι έτσι το βακτήριο αποικεί τους σιελογόνους αδένες τους. Όταν το έντομο μετακινηθεί σε άλλο φυτό, το βακτήριο εξαπλώνεται με τη σειρά του στον νέο ιστό, ξεκινώντας την επιχείρηση να το κάνει «ζόμπι» και να προσελκύσει και άλλα τέτοια έντομα.

© 2010-2017 Powered By Indrama.gr team

Scroll to top