Τοξοπλάσμωση και εγκυμοσύνη: Μια επικίνδυνη λοίμωξη Reviewed by Momizat on . Η τοξοπλάσμωση είναι μια λοίμωξη που μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη για το μωρό. Για την προστασία του είναι απαραίτητες οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις Η τοξοπλάσμωση είναι μια λοίμωξη που μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη για το μωρό. Για την προστασία του είναι απαραίτητες οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις Rating: 0

Τοξοπλάσμωση και εγκυμοσύνη: Μια επικίνδυνη λοίμωξη

Τοξοπλάσμωση και εγκυμοσύνη: Μια επικίνδυνη λοίμωξη
Η τοξοπλάσμωση είναι μια λοίμωξη που μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη για το μωρό. Για την προστασία του είναι απαραίτητες οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις της μέλλουσας μητέρας και η τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Η τοξοπλάσμωση προκαλείται από το τοξόπλασμα, ένα παράσιτο το οποίο μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο είτε μέσω κάποιας σκνίπας που έχει τσιμπήσει κατοικίδιο ζώο, κυρίως γάτα (φορέας του παρασίτου), είτε από την κατανάλωση μισοψημένου κρέατος. Γενικά, στις περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης του ανθρώπου από τοξόπλασμα, τα συμπτώματα είναι ανύπαρκτα και η συγκεκριμένη λοίμωξη δεν έχει επιπτώσεις. Όμως, εάν μια έγκυος προσβληθεί από τοξόπλασμα, το παράσιτο μπορεί να περάσει στον πλακούντα και να μολύνει έτσι το μωρό. Ο κίνδυνος γι’ αυτήν τη συγγενή, όπως λέγεται, τοξοπλάσμωση υφίσταται στην πρωτολοίμωξη, δηλαδή όταν η μητέρα μολυνθεί για πρώτη φορά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, ευτυχώς, με τις ειδικές εξετάσεις (μεταξύ αυτών, και για την ανίχνευση τοξοπλάσματος) που συστήνει ο γυναικολόγος από την πρώτη ήδη επίσκεψη της μέλλουσας μητέρας, η τυχόν μόλυνση εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται έγκαιρα με φαρμακευτική αγωγή.
Επιπλέον, οι πιθανότητες να προσβληθεί η έγκυος που δεν έχει ανοσία στην τοξοπλάσμωση είναι μικρές, αφού δεν ξεπερνούν, σύμφωνα με τις στατιστικές, το 5% (και από αυτές τις μέλλουσες μητέρες, ούτε οι μισές δεν μεταδίδουν τη λοίμωξη στο έμβρυο).
Όταν μολύνεται το μωρό
Η παρουσία της λοίμωξης στη μητέρα δεν σημαίνει, λοιπόν, αναγκαστικά ότι έχει μολυνθεί και το μωρό. Ωστόσο, σε περίπτωση μόλυνσης, οι επιπτώσεις για το έμβρυο μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Η πιθανότητα μετάδοσης στο έμβρυο από τη μητέρα μεγαλώνει όσο πιο προχωρημένη είναι η εγκυμοσύνης, η σοβαρότητα όμως της ασθένειας είναι μεγαλύτερη στο πρώτο τρίμηνο και μειώνεται καθώς προχωράει η κύηση. Η εκδήλωση και η πορεία της λοίμωξης στο έμβρυο εξαρτάται, βέβαια, από την κατάσταση της μητέρας, αλλά και από την περίοδο που αυτή μολύνθηκε. Έτσι, αν η μόλυνση γίνει στην αρχή της εγκυμοσύνης (στο πρώτο τρίμηνο), το μωρό έχει λιγότερες πιθανότητες να προσβληθεί. Αν μολυνθεί, όμως, μπορεί να γεννηθεί με δυσμορφίες. Ακόμη, η μόλυνση κατά το πρώτο τρίμηνο μπορεί να οδηγήσει σε αυτόματη αποβολή του εμβρύου. Αν, πάλι, η η μόλυνση γίνει σε προχωρημένο στάδιο της κύησης, τότε οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η τοξοπλάσμωση στο έμβρυο είναι οι εξής: δυσλειτουργία στο νευρικό του σύστημα, διανοητική καθυστέρηση και μερικές φορές σταδιακή τύφλωση ή κώφωση του παιδιού όταν γεννηθεί.

© 2010-2017 Powered By Indrama.gr team

Scroll to top