Indrama https://indrama.gr/v3 Ενημερωτική Πύλη Δράμας Fri, 22 Feb 2019 18:00:33 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.1 Αρθρίτιδα: Ποια η σχέση της με την κατάθλιψη; https://indrama.gr/v3/?p=127102 Fri, 22 Feb 2019 18:00:33 +0000 https://indrama.gr/v3/?p=127102 Μελέτες δείχνουν ότι η ρευματοειδής, η ψωριασική και η ουρική αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα και τόσες άλλες μορφές της προκαλούν κατάθλιψη και άγχος στους πάσχοντες.

Η σχέση, ωστόσο, λειτουργεί και αντίστροφα, καθώς τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να επιδεινώσουν την πάθηση.

«Η αρθρίτιδα είναι μια πολύ συχνή, χρόνια και δαπανηρή νόσος που μπορεί να οδηγήσει τους ηλικιωμένους σε αναπηρία. Σύμφωνα με έρευνα, η συχνότητα εμφάνισής της αυξάνεται από 24,3% στους ενήλικες ηλικίας άνω των 45 ετών, σε 47,4% στους ενήλικες ηλικίας άνω των 65 ετών. Παραμένει μια σημαντική αιτία λειτουργικής αδυναμίας, με τα ποσοστά περιορισμού της δραστηριότητας που οφείλονται σ’ αυτήν να είναι υψηλά και να αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου. Βέβαια, η έγκαιρη διάγνωση και η πρόοδος που έχει σημειωθεί στη θεραπεία εξασφαλίζει στους ασθενείς καλύτερη ποιότητα ζωής από ό,τι μερικά χρόνια πριν», σημειώνει ο ορθοπαιδικός χειρουργός Δρ. Αθανάσιος Τσουτσάνης.

Η νόσος, δυστυχώς, προκαλεί και άλλες παθήσεις, σωματικές ή ψυχικές, γεγονός που έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Ενδεικτικά, από μια μελέτη που περιέλαβε στοιχεία 1 εκ. ανθρώπων διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό των ασθενών με αρθρίτιδα που χαρακτηρίζουν γενικά την υγεία τους «μέτρια» ή «φτωχή» είναι διπλάσια εκείνων χωρίς τη νόσο. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι πάσχοντες αντιμετωπίζουν δυσκολίες εκτέλεσης των καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το να εργάζονται, αισθάνονται σωματικά καταβεβλημένοι κατά ποσοστό τουλάχιστον διπλάσιο από εκείνους χωρίς αρθρίτιδα, και δηλώνουν κακοδιάθετοι (άγχος, κατάθλιψη ή συναισθηματικά προβλήματα) περισσότερες μέρες το μήνα, συγκριτικά με τα άτομα χωρίς αρθρίτιδα.

Παρότι τα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους στους πάσχοντες ποικίλλουν, τα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να είναι από δύο έως και δέκα φορές υψηλότερα από εκείνα στο γενικό πληθυσμό, με τις διαφορές να οφείλονται στον τύπο της αρθρίτιδας. Αντίστροφα, σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2011-2014 φάνηκε ότι η συχνότητα εμφάνισης της αρθρίτιδας στους συμμετέχοντες με ήπια, μέτρια και σοβαρή κατάθλιψη ήταν 55,0%, 62,9% και 67,8% αντίστοιχα.

Το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να μειώσουν το όριο ανοχής του πόνου, ο οποίος -όταν βιώνεται καθημερινά- είναι σωματικά και συναισθηματικά στρεσογόνος παράγοντας και με τη σειρά του επιδεινώνει το άγχος και την κατάθλιψη. Το χρόνιο άγχος αλλάζει τα επίπεδα των χημικών ουσιών του οργανισμού. Ορμονικές αλλαγές, όπως της κορτιζόλης, της σεροτονίνης και της νορεπινεφρίνης, επηρεάζουν τη διάθεση, τη σκέψη και τη συμπεριφορά και η διατάραξη της ισορροπίας τους δύναται να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Παρότι δεν είναι γνωστό πώς ο πόνος σχετίζεται με την κατάθλιψη, μια από τις τελευταίες θεωρίες αφορά στο ρόλο της φλεγμονής, δεδομένου ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης είχαν επίπεδα C αντιδρώσας πρωτεΐνης (μιας ουσίας που παράγεται στο ήπαρ ως απόκριση στη φλεγμονή) 31% υψηλότερα από εκείνα όσων δεν είχαν καταθλιπτικά συμπτώματα.

Επιπλέον, πολλοί ασθενείς με αρθρίτιδα έχουν πολλαπλές συν-νοσηρότητες, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, της καρδιακής νόσου, της νεφρικής νόσου και του σακχαρώδη διαβήτη, οι οποίες μπορούν να περιορίσουν τις θεραπευτικές επιλογές, δεδομένης της πιθανότητας αλληλεπιδράσεων των φαρμακευτικών θεραπειών. Ο πιθανότερος λόγος ανάπτυξής τους είναι ο περιορισμός της σωματικής δραστηριότητας, οι λιγότερες κοινωνικές επαφές, που οδηγούν συχνά σε μελαγχολία και κατάθλιψη.

«Η μεγάλη πλειονότητα αυτών των προβλημάτων υγείας είναι τροποποιήσιμη. Τα άτομα με αρθρίτιδα είναι σε θέση να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Ωστόσο, ο πόνος που βιώνουν είναι ανασταλτικός παράγοντας, ιδιαίτερα όταν αυτός εντοπίζεται στις μεγάλες αρθρώσεις του σώματος: το ισχίο και το γόνατο. Προκειμένου να ξεφύγουν από αυτόν τον φαύλο κύκλο σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να κάνουν μια νέα αρχή», σημειώνει ο Δρ. Τσουτσάνης. «Σ’ ορισμένες μορφές αρθρίτιδας (π.χ. οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδής αρθρίτιδα), ο τρόπος εξαρτάται από το στάδιο της νόσου. Βέβαια, παρότι η αρθρίτιδα δεν μπορεί να αντιστραφεί, τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με αλλαγές στον τρόπο ζωής, φυσικοθεραπείες, φάρμακα και χειρουργική επέμβαση».

Όσον αφορά στην οστεοαρθρίτιδα, την πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας, η άσκηση και η επίτευξη ενός υγιούς βάρους είναι βασικές προϋποθέσεις ύφεσης του πόνου και της δυσλειτουργίας. Παράλληλα, μπορεί να συνταγογραφηθούν αναλγητικά, όπως παρακεταμόλη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή ακόμα και ντουλοξετίνη, μια ουσία που έχει αναλγητικές αλλά και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Η φυσικοθεραπεία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών της πάσχουσας περιοχής, στη διεύρυνση των κινήσεων και στην ύφεση του πόνου. Επιβοηθητικά λειτουργούν και ορισμένες μορφές ήπιας άσκησης, όπως π.χ. γιόγκα, η οποία μειώνει ταυτόχρονα και τα επίπεδα του στρες. Όταν αυτά τα μέτρα αποτύχουν, μπορούν να δοκιμαστούν ενέσιμες θεραπείες απευθείας στην άρθρωση.

Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται σ’ αυτές τις συντηρητικές θεραπευτικές μεθόδους, οπότε οι ασθενείς καταφεύγουν στη χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να κατορθώσουν να απαλλαχθούν οριστικά από τα συμπτώματα και να βελτιώσουν έτσι τα συνυπάρχοντα νοσήματα, σωματικά και ψυχικά.

Ευτυχώς, στις μέρες μας οι επεμβάσεις αυτές είναι τόσο εξελιγμένες που οι ασθενείς δεν ταλαιπωρούνται καθόλου, επανέρχονται στις καθημερινές υποχρεώσεις τους σε ελάχιστες ημέρες, απαλλαγμένοι από τα συμπτώματα που προηγουμένως τους βασάνιζαν. «Οι μέθοδοι ελάχιστης επεμβατικότητας με τις οποίες διενεργούνται πια οι επεμβάσεις αυτές πλεονεκτούν συγκριτικά με αυτές του παρελθόντος, αφού δεν απαιτούν μεγάλες τομές αλλά μόνο μια μικρή, μέσω της οποίας γίνεται η αντικατάσταση της άρθρωσης. Όταν δε η αρθρίτιδα έχει προσβάλει το ισχίο, η AMIS (Anterior Minimal Invasive Surgery – Πρόσθια Ελάχιστης Επεμβατικότητας Χειρουργική) υπερτερεί. Κι αυτό διότι είναι η μοναδική που για την εκτέλεσή της δεν χρειάζεται να κοπούν ή να αποκολληθούν μύες. Η προσπέλαση επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων, απλά παρεκτοπίζοντας τους μύες. Αυτό έχει ως συνέπεια την πολύ πιο γρήγορη και ανώδυνη ανάρρωση, την απουσία μετεγχειρητικού πόνου, την κινητοποίηση του ασθενή την ίδια μέρα του χειρουργείου και την επιστροφή στο σπίτι εντός 48 ωρών», διευκρινίζει ο Δρ. Αθανάσιος Τσουτσάνης, ένας από τους από τους ευρωπαίους εκπαιδευτές της τεχνικής AMIS.

«Έχοντας απαλλαχθεί από τον ενοχλητικό πόνο που του στερούσε την ελευθερία να κινηθεί, να αθληθεί, να συμμετέχει σε εκδηλώσεις, ο ασθενής απελευθερώνεται από το άγχος και την κατάθλιψη που τον κυρίευε, ενδεχομένως με την υποστήριξη κάποιου ειδικού, και έχει την ευκαιρία να ζήσει πολλά και ποιοτικά χρόνια, χωρίς να κινδυνεύει από απειλητικά νοσήματα», καταλήγει.

]]>
Μαρμελάδα ρόδι https://indrama.gr/v3/?p=127104 Fri, 22 Feb 2019 07:49:39 +0000 https://indrama.gr/v3/?p=127104

Υλικά για 6 άτομα

 • ½ κιλό σπόροι ροδιού
 • 400 γρ. ζάχαρη
 • 1 στικ κανέλας
 • λίγο νερό

Εκτέλεση

 1. Αρχικά, βάζετε τους σπόρους του ροδιού σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτετε τη ζάχαρη, το στικ κανέλας και 2-3 κουταλιές της σούπας νερό.
 2. Βράζετε σε σιγανή φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς τα υλικά έως ότου βγάλουν τα υγρά τους, προσέχοντας να μην κολλήσουν.
 3. Μόλις το δείτε να έχει πήξει, βγάζετε από μέσα το στικ κανέλας και αλέθετε το μείγμα με το ραβδομπλέντερ.
 4. Ακολούθως, το περνάτε από ένα σουρωτήρι, πιέζοντας παράλληλα τους σπόρους για να βγάλουν όλο το ζουμί τους.
 5. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη και την αποθηκεύετε σε ένα γυάλινο βάζο για να το αποστειρώσετε και να το μεταφέρετε εκεί.
]]>
Έναρξη εκδηλώσεων Καρναβαλιού Χωριστής https://indrama.gr/v3/?p=127147 Thu, 21 Feb 2019 20:42:49 +0000 https://indrama.gr/v3/?p=127147 Την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019 στις 19.00 με μια παραδοσιακή εκδήλωση, κέφι, δρώμενα, μουσική και χορό θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις στο Καρναβάλι της Χωριστής. Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, η Φιλαρμονική του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία»,  καθώς και οι μικροί χορευτές του συλλόγου, θα ξεκινήσουν την καρναβαλική τους βόλτα και θα σημάνουν την έναρξη του Καρναβαλιού. Δεκαήμερο Καρναβαλικών και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων με αποκορύφωμα την Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019.

Το Καρναβάλι της Χωριστής, ένα ακόμη πολιτιστικό γεγονός, είναι προέκταση της ιστορίας και της παράδοσης του χωριού που το γέννησε. Είναι αντανάκλαση των εθίμων, της ιδεολογίας και των πεποιθήσεων, της σκέψης, των στόχων και των ονείρων, των ανθρώπων του. Είναι αφορμή συνεργασίας, δημιουργίας, αλληλεγγύης, εθελοντισμού, προσφοράς, συνοχής, έμπνευσης και συλλογικότητας. Το δημιουργούν οι άνθρωποί του, το αγκαλιάζουν οι επισκέπτες του. Ο θεματικός του χαρακτήρας είναι αυτό που το χαρακτηρίζει εκ παλαιόθεν. Οι στιχομυθίες οι καυστικές ατάκες είναι αυτές που κάνουν το Καρναβάλι Χωριστής ξεχωριστό.

Σας προσκαλούμε λοιπόν να γίνουμε συνοδοιπόροι σε τούτο το  όνειρο που με τόσο πείσμα, θέληση, μεράκι και κόπο ετοίμασαν οι δημιουργοί του.

 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου                             Η Γραμματέας

     Σοφία Τσιρακίδου                                   Μαρία Συρόγλου

 

 

 

 

 

]]>
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού https://indrama.gr/v3/?p=127145 Thu, 21 Feb 2019 20:29:26 +0000 https://indrama.gr/v3/?p=127145 «Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού».

 

ΣΧΕΤ.: α.- ΥΑ 29310 οικ. Φ.109.1/10-07-2014 (Β΄ 1869)

               β.- Η υπ’ αριθ. 9354/18-12-2018 Εγκύκλιος «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων» της Δνσης Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών / Γ.Γ.Π.Π.

              γ.- Η υπ’ αριθ. 9532/24-12-2018 Εγκύκλιος «Σχεδιασμός και  δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό» της Δνσης Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών / Γ.Γ.Π.Π.

 

 1. Σας διαβιβάζουμε συνημμένα το υπ΄αριθ. 05/21-02-2019 Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ που ισχύει από το Σάββατο 23-02-2019 μέχρι και τη Δευτέρα 25-02-2019.
 2. Παρακαλούμε τους φορείς, που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, να τεθούν σε κατάσταση ετοιμότητας βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των φαινομένων.
 3. Σύμφωνα με τις ανωτέρω (β) και (γ) σχετικές, το παρόν αποτελεί το διαβιβαστικό έγγραφο του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ καθώς και το ιδιαίτερο προειδοποιητικό σήμα, προκειμένου να τεθούν σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας οι φορείς, κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 2§4α του Ν.3013/2002 (ΦΕΚ Α΄102).  

Επισυνάπτεται: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ α.α: 05/21-02-2019.

Ακριβές Αντίγραφο

Ο Aξιωματικός Επιχειρήσεων Κ.Ε.Π.Π.

                Αναστάσιος Μανιάτης            

                    Πύραρχος

Με εντολή Διοικητή

-Ο-

Διευθυντής Κ.Ε.Π.Π.

Ιωάννης Δ. Καραμαλίκης

Αρχιπύραρχος

]]>
Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος 23χρονου ημεδαπού για εμπρησμό και διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς https://indrama.gr/v3/?p=127143 Thu, 21 Feb 2019 18:09:59 +0000 https://indrama.gr/v3/?p=127143 Σχηματίσθηκε δικογραφία για εμπρησμό και διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, σε βάρος 23χρονου ημεδαπού, διότι, όπως προέκυψε, τις πρώτες πρωινές ώρες της 19-1-2019,  προξένησε πυρκαγιά σε δύο (2) κάδους απορριμμάτων, με αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή αυτών καθώς και την πρόκληση φθορών σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο πλησίον του σημείου.

]]>
Όταν ο ψυχικός εγκλωβισμός οδηγεί στο θάνατο https://indrama.gr/v3/?p=127100 Thu, 21 Feb 2019 17:41:44 +0000 https://indrama.gr/v3/?p=127100 «Ένας άνθρωπος έπεσε από τον 5ο όροφο εμπορικού καταστήματος». Η είδηση μας σοκάρει, μας προκαλεί λύπη και ένα αίσθημα συμπόνιας. «Ο 38χρονος ήταν σχιζοφρενής». Η ασθένειά του μας προσφέρει μια εύκολη και άμεση εξήγηση του γεγονότος. Μας προστατεύει, συγκεκριμενοποιώντας την αμηχανία που προκαλεί ένας εξ επιλογής θάνατος.

Αποδίδοντας την αυτοκτονία στην ψυχική του διαταραχή διαιωνίζουμε πάγια διαστρεβλωμένες αντιλήψεις, ομαδοποιώντας ανθρώπους, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν ότι ο καθένας μας αποτελεί μια ξεχωριστή οντότητα. Παράλληλα, διατηρούμε αποστάσεις ασφαλείας, εφησυχαζόμενοι πως μια τέτοια κατάσταση δε μας αφορά.

Οι ταμπέλες οδηγούν στην ψύχωση

Ωστόσο, στις μέρες μας η είδηση προκαλεί πιο έντονους κραδασμούς. Αγγίζει συνθήκες οικονομικής κρίσης και εξαθλίωσης που πλέον αφορούν όλους. Η εστίαση στην ταμπέλα του σχιζοφρενούς ίσως και να μην αρκεί πλέον για να μας ανακουφίσει.Γιατί αυτός ο άνθρωπος εγκλωβίστηκε σε ταμπέλες που όλοι μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας. Του άνδρα που πρέπει να φαίνεται σκληρός. Του εργαζόμενου που πρέπει να είναι αποδοτικός. Του συναισθηματικά πιεσμένου ανθρώπου που πέρασε το κατώφλι της ψύχωσης.

Η απώλεια εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ταυτότητας

Αυτός ο άνθρωπος εργαζόταν ασταμάτητα, εξαντλητικά πριν προβεί στη μοιραία επιλογή του. Εγκλωβίστηκε μέσα από την ταύτιση της εικόνας του εαυτού του με την ιδιότητα του εργαζόμενου. Όπως, αντίστοιχα, ένας άνεργος μπορεί να νιώθει νεκρωμένος σε όλα τα επίπεδα της ζωής του, συνδέοντας την απουσία εργασίας με την απώλεια της ταυτότητάς του. Σα να διαγράφονται αυτομάτως όλες οι πτυχές και οι ικανότητές του.

Ίσως όλοι μας να αναγνωρίζουμε μέσα μας πως, προκειμένου να διατηρήσουμε την αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας που προσφέρει η εξασφάλιση εργασίας, μπορούμε να υπομείνουμε πολύ περισσότερα από όσα θα φανταζόμασταν. Πόσα, όμως, μπορεί να αντέξει ο ανθρώπινος ψυχισμός προκειμένου να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια στη ζωή του μέσω της διατήρησης της εργασίας του; Ίσως χρειάζεται να μην υποτιμούμε τις δυνατότητές μας, φοβούμενοι πως θα χάσουμε τη δουλειά μας. Γιατί είναι πιθανόν να χάσουμε τον εαυτό μας.

Η ενσυναίσθηση στην ψυχική διαταραχή

Διαπιστώνουμε διαρκώς πως οι διαχωριστικές νοητές γραμμές μεταξύ υγιούς και παθολογικού έχουν αρχίσει να μη λειτουργούν προστατευτικά. Είναι πιο οικείο και εύκολο να οχυρωθούμε ακόμα περισσότερο με ταμπέλες, αποδίδοντας το «κακό» σε μια ψυχική διαταραχή. Λυπούμαστε για λίγο, στο άκουσμα της είδησης και το ξεχνάμε, με το αίσθημα της συμπόνιας που λειτουργεί ανακουφιστικά, δίνοντας μας τη ψευδαίσθηση ότι είμαστε «άνθρωποι». Από την άλλη, μπορούμε να δώσουμε περισσότερο χρόνο σε αυτό το γεγονός. Να σκεφτούμε πως μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή στον καθένα μας. Να αναρωτηθούμε πώς θα ήταν να διανύαμε μια αντίστοιχη πορεία. Να συναισθανθούμε. Να μη σταθούμε σε απλοποιητικές συνδέσεις («ήταν τρελός γι’ αυτό αυτοκτόνησε»).

Η επιλογή του εμπορικού καταστήματος σα χώρο για να τερματίσει τη ζωή του αυτός ο άνθρωπος, μας αφήνει εκτεθειμένους μπροστά στην αντίθεση της ζωντάνιας των καταναλωτών μέσω των εφήμερων απολαύσεων και του θανάτου. Άραγε, το ηχηρό μήνυμα της αυτοκτονίας για πόσο μπορεί να διασάλευσε την κανονικότητα του εμπορικού κέντρου; Πόση δυσφορία προκάλεσε η αποτύπωση της ζοφερής πραγματικότητάς μας με έναν τόσο έντονο τρόπο; Για πόσο ακόμα μπορούν να λειτουργούν παρηγορητικά για όλους εμάς οι ανακουφίσεις ενός εμπορικού καταστήματος; Ίσως χρειάζεται να σταματήσουμε να «ψωνίζουμε» με ευκολία στιγματιστικές αντιλήψεις. Στρέφοντας το βλέμμα μας στο να δώσουμε χώρο στη σκέψη και το συναίσθημά μας δημιουργούμε τις δυνατότητες να λειτουργούμε με λιγότερο εγκλωβιστικό τρόπο για εμάς και τους γύρω μας.

Συγγραφή Άρθρου

Αγγελική Κουτελιά
]]>
Πώς θα πάρετε επιδότηση έως 75.000 ευρώ για να φτιάξετε μαγαζί ή εστιατόριο https://indrama.gr/v3/?p=127098 Thu, 21 Feb 2019 07:37:34 +0000 https://indrama.gr/v3/?p=127098

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων έχει ξεκινήσει. Από τις 27 Φεβρουαρίου, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση έως 75.000 ευρώ για να εκσυγχρονίσουν τη δουλειά τους. Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ καλύπτει τους κλάδους εστίασης, εκπαίδευσης και λιανικού εμπορίου ενώ η περίοδος υποβολής των αιτήσεων θα διαρκέσει έως και τις 09 Μαίου.

Το πρόγραμμα καλύπτει επενδυτικά σχέδια από 10.000 έως και 150.000 ευρώ με το ποσοστό της επιδότησης να φτάνει στο 50%. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιχείρηση να λειτουργεί για τουλάχιστον τρία χρόνια. Ποιες είναι οι λεπτομέρειες του προγράμματος «εργαλειοθήκη επιχειρηματικότητας «εμπόριο – εστίαση – εκπαίδευση».

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα:

Σε ποιους αφορά:

Η δράση «εργαλειοθήκη επιχειρηματικότητας: εμπόριο – εστίαση – εκπαίδευση» στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται:

 • Στο λιανικό εμπόριο
 • Στην παροχή υπηρεσιών εστίασης
 • Την παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης – κοινωνικής μέριμνας προκειμένου να αναβαθμίσουν το επίπεδο επιχειρησιακής οργάνωσης και λειτουργίας τους.

Ηλεκτρονική Υποβολή:

Έναρξη Υποβολών: 27 Φεβρουαρίου 2019 Λήξη Υποβολών : 09 Μαΐου 2019

Προϋπολογισμός Δράσης:

60 εκατ. ευρώ για το σύνολο των περιφερειών της χώρας. Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Δικαιούχοι της Δράσης

Υφιστάμενες Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις οι οποίες πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης:

 • Να έχουν κλείσει τουλάχιστον τρεις (3) διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας
 • Να διαθέτουν έναν τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ (σ.σ αναφέρονται αναλυτικά στο Παράρτημα «ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ)», ως ενεργή κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών (3) αυτών διαχειριστικών χρήσεων
 • Να έχουν το έτος που προηγείται της ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης, κατ’ ελάχιστον:
  • Για τον κλάδο του λιανικού εμπορίου (Επιλέξιμοι ΚΑΔ που ανήκουν στις κατηγορίες 45 και 47): 1 ΕΜΕ
  • Για τον κλάδο της εστίασης (Επιλέξιμοι ΚΑΔ που ανήκουν στην κατηγορία 56): 2 ΕΜΕ
  • Για τον κλάδο της εκπαίδευσης (επιλέξιμοι ΚΑΔ που ανήκουν στην κατηγορία 85, 88): 5 ΕΜΕ

Επενδυτικά Σχέδια & Επιδότηση

 • Επενδυτικά Σχέδια από 10.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. .
  Επιδότηση 50%

Επιλέξιμοι Τομείς Δραστηριότητας

Η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων αφορά στην ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων των κλάδων λιανικού εμπορίου, εστίασης, υπηρεσιών εκπαίδευσης όπως αυτά αναφέρονται αναλυτικά στο Παράρτημα ΙII «ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ)» της παρούσας πρόσκλησης, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, την βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών και προϊόντων μέσω χρήσης ΤΠΕ αλλά και μέσω πιστοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Επισημαίνεται ότι:

Σύμφωνα με τον κανονισμό Ε.Ε. 1407/2013 και κατά συνέπεια στην παρούσα πρόσκληση δεν είναι επιλέξιμες:

 • α) επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, που εμπίπτουν στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 104/2000 του Συμβουλίου,
 • β) επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων,
 • γ) ενισχύσεις που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης και της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
 1. i) όπου το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα τέτοιων προϊόντων που πωλούνται από πρωτογενείς παραγωγούς ή διατίθενται στην αγορά από τις οικείες επιχειρήσεις,
 2. ii) όπου η ενίσχυση συνοδεύεται από την υποχρέωση απόδοσής της εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς.

Κατά συνέπεια αποκλείονται από τη Δράση επιχειρήσεις που διαθέτουν έστω και έναν από τους παρακάτω μη επιλέξιμους ΚΑΔ:

 1. Φυτική και ζωική παραγωγή, θήρα και συναφείς δραστηριότητες
 2. Δασοκομία και υλοτομία
 3. Αλιεία και υδατοκαλλιέργεια.

Σημειώνεται: σε περίπτωση που κατά το στάδιο της αξιολόγησης των προτάσεων χρηματοδότησης διαπιστώνεται η ύπαρξη ενός εκ των ανωτέρω ΚΑΔ, τότε αυτές δεν θα γίνονται αποδεκτές για αξιολόγηση στη Δράση. Επιπροσθέτως, οι ΚΑΔ αυτοί δεν θα πρέπει να προστεθούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και μέχρι την ολοκλήρωση αυτού.

Βασικές Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει:

 • Να έχουν την ιδιότητα της μικρής ή πολύ μικρής επιχείρησης, σύμφωνα με τη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ (Παράρτημα VII «Ορισμός Προβληματικής Επιχείρησης»)
 • Να λειτουργούν νόμιμα διαθέτοντας όλες τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας
 • Να λειτουργούν ως Α.Ε, Ε.Π.Ε, Ο.Ε., Ε.Ε., Ι.Κ.Ε., Ατομική Επιχείρηση, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του Ν. 4430/2016, Συνεταιρισμός και να τηρούν ή να δεσμευτούν ότι θα τηρήσουν εφόσον εγκριθούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του ν.4308/2014
 • Να υποβάλλουν στα επενδυτικά σχέδια δαπάνες που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί και δεν έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους
 • Να πραγματοποιήσουν μία επενδυτική πρόταση ανά Α.Φ.Μ., αποκλειστικά σε μία μόνο Περιφέρεια.

Επιδοτούμενες Δαπάνες

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης.

Κατά τη διαμόρφωση από την επιχείρηση του προτεινόμενου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού επενδυτικών σχεδίων, θα επιλέγονται δαπάνες από τις κατηγορίες Δαπανών όπως αυτές παρουσιάζονται παρακάτω, οι οποίες συνεισφέρουν στους κεντρικούς στόχους της δράσης:

 1. Εξοικονόμηση Ενέργειας – Χρήση ΑΠΕ
 2. Αναβάθμιση Υγιεινής και Ασφάλειας στις διαδικασίες και τους χώρους λειτουργίας της επιχείρησης

iii. Διευκόλυνση πρόσβασης των ΑμΕΑ (σύμφωνα με τις Οδηγίες Σχεδιασμού για ΑμΕΑ «Σχεδιάζοντας για όλους» του ΥΠΕΚΑ)

 1. Ενσωμάτωση εξειδικευμένων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στις λειτουργίες της επιχείρησης
 2. Βελτίωση των διεργασιών εφοδιαστικής αλυσίδας
 3. Πιστοποίηση υπηρεσιών ή/και διαδικασιών

Συμπληρωματικά, ενισχύονται υποστηρικτικές δαπάνες για υπηρεσίες συμβούλων για την παρακολούθηση του επενδυτικού σχεδίου, τεχνικών μελετών που απαιτούνται για την υλοποίηση της επένδυσης, μελετών για τη λήψη πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας καθώς και το μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού.

Έναρξη Υποβολών: 27 Φεβρουαρίου 2019 Λήξη Υποβολών : 09 Μαΐου 2019

Η περίοδος υλοποίησης της επένδυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους (24) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.

Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση χρηματοδότησης που συνοδεύεται και από ηλεκτρονικό φάκελο υποψηφιότητας στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr

Ο ηλεκτρονικός φάκελος υποψηφιότητας περιλαμβάνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβολής/ένταξης του Παραρτήματος Ι σε μη επεξεργάσιμη ηλεκτρονική μορφή αρχείου (π.χ. αρχείο τύπου pdf).

Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων γίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως αυτά περιγράφονται στους πίνακες των κριτηρίων Αξιολόγησης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επισημαίνεται ότι κάθε επισυναπτόμενο έγγραφο θα πρέπει να έχει χωρητικότητα μέχρι 10 ΜB.

]]>
Έπαιξε στα ίσια την Ευρωπαϊκή ΑΕΚ για 40΄. Προδόθηκε από δυνάμεις, διαιτητές και αφύσικο εκνευρισμό. Το Σάββατο στην ΧΑΝΘ με φιλάθλους θα παλέψει σκληρά για να κλειδώσει τα play off. https://indrama.gr/v3/?p=127135 Wed, 20 Feb 2019 21:59:36 +0000 https://indrama.gr/v3/?p=127135 Έπαιξε στα ίσια την Ευρωπαϊκή ΑΕΚ για 40΄. Προδόθηκε από δυνάμεις, διαιτητές και αφύσικο εκνευρισμό.

Τα Σάββατο στην ΧΑΝΘ με φιλάθλους θα παλέψει σκληρά για να κλειδώσει τα play off.

 

Ο Bianco Monte ΔΡΑΜΑ 1986 έπαιξε για τους φιλάθλους του και για την ιστορία του και για 40΄ ήταν παρών στο παιχνίδι. Με πολύ καλή αμυντική λειτουργία και με τον Γουργούμη σε πολύ καλή μέρα η ΑΕΚ δυσκολευόταν να σκοράρει και έτσι φτάσαμε στο 35΄ με σκορ 12-13 και την ΑΕΚ να αρχίζει να ανησυχεί. Στο διάστημα 35-45 έξι!!! σφυρίγματα υπέρ της ΑΕΚ των Παρασκευούδη – Ουζούνη σκόρπισαν –αδικαιολόγητα τον εκνευρισμό στους Δραμινούς παίκτες και σε συνδυασμό με την κόπωση των δραμινών αφού η ΑΕΚ πέρασε ξεκούραστους παίκτες στο παιχνίδι, έγινε ένα αφύσικο 10-0 υπέρ της ΑΕΚ που έκρινε και το παιχνίδι.

Ο Σάκης Βαλαβάνης με το μυαλό πλέον στο επόμενο κρίσιμο παιχνίδι με την ΧΑΝΘ στην Θεσσαλονίκη δεν ρισκάρισε περισσότερο και έδωσε χρόνο και σε άλλους παίκτες, οι οποίοι πάλεψαν και στην ουσία κράτησαν το σκορ που παρέλαβαν και έτσι φτάσαμε στο τελικό 17-29 που σίγουρα αδικεί την προσπάθεια των Δραμινών παικτών. Να σημειωθεί όμως ότι η ΑΕΚ δίκαια έφτασε στην νίκη έχοντας πολλούς παίκτες υψηλού επιπέδου και πρόσφατα προκρίθηκαν στους 8 της Ευρώπης.

Στο 1ο ημίχρονο όλοι οι παίκτες είχαν πολύ καλή απόδοση και ειδικά οι Κοτσαμαρίκογλου, Draskic, Κοβογλανίδης, Κουρουτζίδης Καφαντάρης είχαν και πολύ καλή αμυντική απόδοση. Ο Τουνγκελίδης άντεξε μόνο 35΄  (ταλαιπωρείται με τραυματισμό) θετικός ο Θωμίδης χωρίς να κάνει το μεγάλο του παιχνίδι, ο Τσιτσίγκος πάλεψε φιλότιμα αλλά δεν απέφυγε τα αμυντικά λάθη, ενώ ο μεγάλος απών της αναμέτρησης ήταν για τους Δραμινούς ο Χαϊτίδης που στο 4΄τραυματίστηκε και δεν χρησιμοποιήθηκε στην συνέχεια.

Το Σάββατο οι Δραμινοί ελπίζουν σε νίκη μέσα στην ΧΑΝΘ που πάντα είναι μια υπολογίσιμη ομάδα με δύσκολη έδρα και έχει τον αέρα της εκτός έδρας νίκης που πέτυχε το Σάββατο στην έδρα του Φοίβου. Από το παιχνίδι θα λείψει ο Κουρουτζίδης ο Βασίλης αφού ακόμη δεν μπορούν οι Δραμινοί παρά τις προσπάθειες που κάνουνε να εξασφαλίσουν την απόσπασή του. Είναι μεγάλη η απώλεια του από το παιχνίδι αφού είναι ένας παίκτης που μαζί με τον Κοβογλανίδη δίνουν πολλές λύσεις στο κέντρο της άμυνας και στα pivot.

Οι φίλαθλοι της ομάδας οργανώνουν το Σάββατο εκδρομή για το παιχνίδι με την ΧΑΝΘ και όσοι θέλουν να συμμετάσχουν μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλ. 6971597522.

]]>
Αποτελέσματα αγώνων Κυπέλλου 5ης φάσης Ε.Π.Σ.Δ. https://indrama.gr/v3/?p=127125 Wed, 20 Feb 2019 21:45:58 +0000 https://indrama.gr/v3/?p=127125
5η φάση κυπέλλου

Α.Ο. ΠΑΝΔΡΑΜΑΪΚΟΣ  1 – 1  ΑΕ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ 

ΔΟΞΑ ΒΩΛΑΚΑ   1 –  0    Γ.Σ. ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ    

]]>
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Γ. Γεωργιάδης μίλησε στους 123 της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ Μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια https://indrama.gr/v3/?p=127095 Wed, 20 Feb 2019 15:33:22 +0000 https://indrama.gr/v3/?p=127095 Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Γ. Γεωργιάδης μίλησε στους 123 της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ

Μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια

Μετά από πρόσκληση της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ.

 

Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η δέκατη τέταρτη διανομή του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ», από την Ένωση Κυριών Δράμας – Σ.Α.Φ.

Στο πλαίσιο της διανομής ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και παιδίατρος Γεώργιος Γεωργιάδης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ. και ενημέρωσε τους ωφελούμενους του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ για τους μύθους και της αλήθειες που ακούγονται τον τελευταίο καιρό γύρω από τους εμβολιασμούς.

Μεταξύ άλλων μίλησε τους ωφελούμενους για τις πληθυσμιακές ομάδες που μπορούν να εμβολιαστούν, τους κινδύνους που κρύβει η γρίπη σε παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες και παραμένουν χωρίς εμβόλια αλλά και τον τρόπο που λειτουργούν τα εμβόλια στον οργανισμό των ατόμων. Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, απάντησε σε πληθώρα ερωτημάτων.

 

Το πρόγραμμα στήριξης οικογενειών που διαβιούν σε συνθήκες υλικής στέρησης της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ υλοποιείται βάση προκαθορισμένων εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων και αφορά στη χορήγηση πακέτων με βασικά είδη τυποποιημένων τροφίμων και ειδών προσωπικής υγιεινής που διατίθενται σε μηνιαία βάση. Η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, ιδρύθηκε από μέλη της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και αποτελεί τον Φορέα Κοινωνικής Προσφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας. Έχει ως αντικείμενο την υλοποίηση κοινωφελών προγραμμάτων, δράσεων ενίσχυσης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, έργων ανθρωπιστικού περιεχομένου και δωρεών ευρύτερου ενδιαφέροντος για την στήριξη της ελληνικής κοινωνίας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΡΙΩΝ ΔΡΑΜΑΣ-Σ.Α.Φ

]]>