Η ομάδα του adespoto.gr απάντησε, μετά από έρευνα των σχετικών νόμων, στις ερωτήσεις της Μαρίας Αντωνοπούλου για το περιοδικό “ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ” σχετικά με τη μεταφορά ζώων με αστικό λεωφορείο, ΚΤΕΛ και τρένο. Το τι εφαρμόζεται στην πράξη μπορεί να διαφέρει γι αυτό ενημερωθείτε και απαιτήστε συμμόρφωση των ΜΜΜ.
—ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ & ΚΤΕΛ
1. Επιτρέπεται να πάρω τον σκύλο μαζί μου σε αστικό λεωφορείο για μερικές στάσεις;
Σύμφωνα με το άρθρο 10 του νόμου 4039/2012 επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους. Η απόφαση του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων (ΑΔΑ: 4Α861-ΒΩΟ) ορίζει ως ΜΙΚΡΑ τα ζώα έως 7 κιλά, άρα μόνο αν ο σκύλος μας είναι μικρόσωμος ή αν έχουμε γάτα ή κουνελάκι ή άλλο μπορούμε να το βάλουμε στο λεωφορείο και πάντα σε δικό μας κλουβί μεταφοράς.
Σε αστικά λεωφορεία επιτρέπονται επίσης ζώα συνοδείας αναπήρων, εκτός κλουβιού, αν φορούν φίμωτρο. Σε κάθε περίπτωση, τα ζώα ταξιδεύουν στο χώρο της καμπίνας των
επιβατών.
2. Τι ισχύει για το ταξίδι μεγαλόσωμων σκύλων σε υπεραστικά λεωφορεία;
Η απόφαση του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων (ΑΔΑ: 4Α861-ΒΩΟ) είναι ξεκάθαρη: επιτρέπονται μόνο ζώα έως 7 κιλά στα ΚΤΕΛ, σε κλουβάκι μεταφοράς, υποχρεωτικά εντός του χώρου επιβατών (και όχι των αποσκευών). Συνεπώς, μεσαία ή μεγαλόσωμα σκυλιά δεν μπορούν να ταξιδέψουν με ΚΤΕΛ.
3. Το μέγεθος του ζώου επηρεάζει εάν θα ταξιδέψει δίπλα μου ή στο χώρο των αποσκευών;
Σαφώς το μέγεθος είναι κριτήριο και καταλαβαίνουμε ότι δεν θα ήταν το ίδιο εύκολο ένα μεγαλόσωμο λυκόσκυλο να μπει πίσω από τα καθίσματα ενός ΚΤΕΛ. Θα ήταν ταλαιπωρία και για το ίδιο το ζώο. Ωστόσο, ακόμα σημαντικότερο κριτήριο που πρέπει να έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες στο μυαλό τους είναι ο χώρος των αποσκευών να έχει ειδικά διαμορφωμένο χώρο
για τα ζώα.
Μέχρι πρόσφατα, όσα ζώα τοποθετούνταν στα ΚΤΕΛ, στο χώρο αποσκευών που δεν αερίζεται, κινδύνευαν από θερμοπληξία ενώ σημειώθηκε και θάνατος σκύλου που οδήγησε το Υπουργείο μετά από πιέσεις να εκδώσει την ανωτέρω απόφαση. Είναι αδιανόητο να τοποθετούμε το ζώο μας σε χώρο αποσκευών.
Στα αεροπλάνα για παράδειγμα, ζώα άνω των 8 κιλών ναι μεν ταξιδεύουν στο κλουβί τους στο χώρο των αποσκευών αλλά ουσιαστικά τα αεροσκάφη έχουν παροχή οξυγόνου και εκεί. Αλλιώς οι συνέπειες θα ήταν μοιραίες!
4. Χρειάζεται να έχω μαζί μου το βιβλιάριο του σκύλου μου;
Ναι, η παραπάνω απόφαση αναφέρει: Προκειμένου να επιτραπεί η μεταφορά μικρών κατοικίδιων ζώων, αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο τους. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος θα πρέπει να επιδεικνύει το διαβατήριο του ζώου ή το βιβλιάριο υγείας, το οποίο να είναι ενημερωμένο τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία.
Γενικότερα όταν ταξιδεύουμε με το ζώο μας είναι καλό να έχουμε μαζί μας το βιβλιάριο του ζώου μας, ακόμα και για τη δική του ασφάλεια. Αν μας τύχει κάτι σε ένα ξένο μέρος, σε μία άλλη πόλη, το βιβλιάριο εφόσον είναι ενημερωμένο μπορεί να δείξει στον κτηνίατρο ή σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι το ζώο είναι υγιές ή τι χρειάζεται, αν για παράδειγμα ακολουθεί μια ειδική αγωγή.
5. Έχει το δικαίωμα ο οδηγός να αρνηθεί την επιβίβαση μου μαζί με τον σκύλο μου;
Παρότι η απόφαση, που κοινοποιήθηκε σε όλα τα ΚΤΕΛ, είναι σαφής και ορίζει ότι τα ζώα (έως 7 κιλά) επιτρέπονται εντός της καμπίνας και απαγορεύει ξεκάθαρα την τοποθέτηση τους στο χώρο των αποσκευών, δυστυχώς συνεχίζονται ακόμη οι καταγγελίες όπως μας στέλνουν οι ζωόφιλοι στο adespoto.gr για οδηγούς που αρνήθηκαν παράνομα και αυθαίρετα το ταξίδι μικρόσωμου ζώου στην καμπίνα των επιβατών.
Πολλές φορές οι οδηγοί αγνοούν το νόμο ή θεωρούν ότι πρέπει να προστατεύσουν άλλους επιβάτες, π.χ. όσους έχουν αλλεργία στα ζώα. Ωστόσο, η απόφαση είναι ξεκάθαρη και προβλέπει ακόμα και γι αυτό. Συγκεκριμένα αναφέρει: ‘’ Τα ΚΤΕΛ μπορούν να περιορίσουν τη μεταφορά των κατοικίδιων ζώων σε δύο ανά λεωφορείο και σε ορισμένα μόνο από τα εξυπηρετούμενα δρομολόγια τα οποία πάντως θα αποτελούν το 30% τουλάχιστον των δρομολογίων κάθε γραμμής (και κατ’ ελάχιστο ένα δρομολόγιο ανά ημέρα), κατανεμημένα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εφόσον αποφασιστεί από το οικείο υπεραστικό ΚΤΕΛ Α.Ε. ή ΚΤΕΛ να γίνει χρήση του περιορισμού, θα πρέπει η πληροφορία αυτή να παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο ενώ θα πρέπει να έχει αναρτηθεί εμφανώς σχετική ανακοίνωση στους σταθμούς και πρακτορεία του ΚΤΕΛ.’’
Πολλά ΚΤΕΛ, όπως του νομού Πέλλας και Θεσσαλονίκης έχουν εφαρμόσει την απόφαση αυτή. Χρειάζεται οι επιβάτες-ιδιοκτήτες ζώων να είναι ενημερωμένοι και αν συναντήσουν την άρνηση οδηγού μπορούν να το καταγγείλουν καθώς η απόφαση του Υπουργείου προβλέπει κυρώσεις για την περίπτωση αυτή, αφού σύμφωνα με την απόφαση ‘’ οι οδηγοί των λεωφορείων
που δε συμμορφώνονται με τις ως άνω ρυθμίσεις, υπόκεινται στις πειθαρχικές κυρώσεις του άρθρου 18 του π.δ. 246/2006 (Α’ 261) που επιβάλλονται από τα αρμόδια όργανα των ΚΤΕΛ Α.Ε. & ΚΤΕΛ.’’
ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν πρέπει να δέχονται να τοποθετείται το ζώο στο χώρο των αποσκευών.
—ΤΡΕΝΑ
1. Ποιος είναι ο κανονισμός για τον σκύλο στο τρένο;
Καταρχήν, ο νόμος 4039/2012 αναφέρει ότι επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους.
Επίσης, το άρθρο 78 του ΚΑΜΕΣ (Κανονισμού των διά σιδηροδρόμου μεταφορών) (δεν ισχύει για το Intercity) αναφέρει ότι στα επιβατικά οχήματα γίνονται δεκτά, κατ’ εξαίρεση, μικρόσωμα κατοικίδια ζώα (σκύλοι, γάτες, πουλιά) κλεισμένα σε κλουβιά, κιβώτια, καλάθια ή άλλες κατάλληλες συσκευασίες. Ειδικά μικρόσωμοι σκύλοι είναι δυνατό να γίνουν δεκτοί και χωρίς συσκευασία. Η παραλαβή των ζώων σε αυτά τα διαμερίσματα επιτρέπεται με τις εξής προϋποθέσεις:
– δεν ενοχλούν με οποιοδήποτε τρόπο τους επιβάτες,
– δεν είναι αντίθετη σε νόμιμες απαγορευτικές διατάξεις,
– κανένας από τους επιβάτες δεν έχει αντίρρηση και
– ότι τα ζώα αυτά είναι δυνατό να μεταφέρονται στα γόνατα ή να τοποθετούνται στους χώρους που προορίζονται για τις αποσκευές χειρός.
2. Ο μεγαλόσωμος σκύλος μου μπορεί να ταξιδέψει μαζί μου;
Το 2009 υπεύθυνος του ΟΣΕ είχε επιβεβαιώσει σε ερώτημα του adespoto.gr πως δεν μεταφέρονται πλέον μεγαλόσωμα σκυλιά στην μεγάλη σκευοφόρο διότι καταργήθηκε, ενώ αναγνώστης του adespoto.gr φέτος (2012) που θέλησε να ταξιδέψει με το 17 κιλών σκυλί του (όχι μικρόσωμο δηλαδή) έλαβε την απάντηση ότι έχει δύο επιλογές: είτε με κλουβί χωρίς να πληρώσει εισιτήριο για το ζώο και να το έχει στα πόδια του πράγμα αδύνατο λόγω μεγέθους κλουβιού, είτε να ‘’κλείσει’’ ολόκληρο κουπέ , στην τιμή των 180 ευρώ.
Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει πάντα να καλούμε στα τηλέφωνα εξυπηρέτησης του μέσου μεταφοράς που μας ενδιαφέρει πριν αποφασίσουμε να ταξιδέψουμε με το ζώο.
Ουσιαστικά ο νόμος είναι σαφής: μόνο μικρόσωμα ζώα.
3. Υπάρχει ασφαλής και ευάερος χώρος που θα φιλοξενήσει το ζώο μου εάν δεν μπει στην καμπίνα;
Εφόσον η μεταφορά επιτρέπεται μόνο σε μικρόσωμα και μόνο στα πόδια ιδιοκτήτη, καταλαβαίνουμε ότι δεν γίνεται να τοποθετηθεί το ζώο σε άλλο χώρο.
4. Πληρώνει ξεχωριστό εισιτήριο ο σκύλος μου;
Όχι, σύμφωνα με το άρθρο 78 του ΚΑΜΕΣ (Κανονισμού των διά σιδηροδρόμου μεταφορών) για τη μεταφορά των μικρόσωμων κατοικίδιων ζώων (σε κλουβάκι μεταφοράς, στα πόδια του ιδιοκτήτη) δεν εισπράττεται κόμιστρο και δεν εκδίδεται τίτλος μεταφοράς. Κάποια στιγμή εφαρμοζόταν το εισιτήριο για ζώα στη μισή τιμή του κανονικού εισιτηρίου αλλά όπως βλέπουμε από τον ΚΑΜΕΣ πως αυτό δεν ισχύει. (Πρόσφατα, είχαμε ανάλογη περίπτωση με το ΚΤΕΛ Μαγνησίας το οποίο ζητά μισό εισιτήριο για ζώα στην καμπίνα κατά παράβαση του νόμου).
5. Υπάρχει νομοθεσία που προστατεύει τον ιδιοκτήτη ή μπορούν να με κατεβάσουν από το τρένο εάν ένας επιβάτης δεν επιθυμεί να συνταξιδεύει με τον σκύλο μου;
Ναι, το άρθρο 78 του ΚΑΜΕΣ (Κανονισμού των διά σιδηροδρόμου μεταφορών) για τη μεταφορά των μικρόσωμων κατοικίδιων ζώων προβλέπει ότι σε περίπτωση που κάποιος συνεπιβάτης έχει αντίρρηση, το προσωπικό της αμαξοστοιχίας αποφασίζει για την παραμονή ή όχι του ζώου στο διαμέρισμα, για τη μεταφορά στη σκευοφόρο της αμαξοστοιχίας ή ακόμη για τη διάθεση ιδιαίτερου διαμερίσματος, σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 79.
Θα συμβουλεύαμε τον ιδιοκτήτη ζώου, σε περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπος με την άρνηση αποδοχής του ζώου του, να ελέγξει αν η σκευοφόρος αερίζεται κατάλληλα και είναι ασφαλής για το ζώο (αν του προτείνουν να το βάλει εκεί) αλλιώς μπορεί να απαιτήσει τη διάθεση άλλου χώρου/ διαμερίσματος αφού το προβλέπει ο κανονισμός.
Πηγή adespoto.gr