Ένα ειδικό νυχτερινό τιμολόγιο για τους αγρότες προκειμένου να μειωθεί το κόστος της ενέργειας κατά το ενεργοβόρο πότισμα καταρτίζει η ΔΕΗ σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ.
Το μέτρο αυτό πρόκειται να ανακοινωθεί προσεχώς ως κίνηση καλής θέλησης απέναντι στους αγρότες και με σκοπό να αποχωρήσουν τα τρακτέρ από τις εθνικές οδούς.
Στο ίδιο πλαίσιο είχε πέσει στο τραπέζι πρόταση για μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα για αγρότες προκειμένου να παράγουν οι ίδιοι από τον ήλιο το ρεύμα που καταναλώνουν.
Το μέτρο επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης που δήλωσε πως “είναι καλύτερα για το φυτό, το χωράφι και για τον ίδιο τον αγρότη να ποτίζει το βράδυ αντί για το μεσημέρι, ώστε να μην γίνεται σπατάλη νερού με τις υψηλές θερμοκρασίες”.
Υπενθυμίζουμε ότι το αγροτικό τιμολόγιο έχει αυξηθεί από την 1η Φεβρουαρίου κατά 19% παρότι παραμένει σε συγκριτικά χαμηλά επίπεδα. Η τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώνεται στα 0,05933 ευρώ από 0,04946 ευρώ πέρυσι.
Πέραν των παραπάνω ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου είχε δηλώσει προ ημερών ότι μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Φεβρουαρίου το υπουργείο θα ανακοινώσει εκπτώσεις στα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ για σειρά παραγωγικών κλάδων μεταξύ των οποίων και για τους αγρότες.
Η εξοικονόμηση ρεύματος που θα επιτευχθεί με το νυχτερινό πότισμα των καλλιεργειών θα συμβάλλει επίσης στην εξοικονόμηση νερού.
—Ακόμα στους δρόμους τα τρακτέρ
Εντωμεταξύ, την ώρα που τα υπουργεία απεργάζονται διάφορα σχέδια οι αγρότες παραμένουν με τα τρακτέρ στους δρόμους για όγδοη ημέρα.
Οι αγρότες της Ημαθίας πραγματοποιούν διαμαρτυρία με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα μέσα στην πόλη της Βέροιας ενώ χθες στην Κουλούρα βρέθηκαν στο πλευρό τους οδηγοί ταξί και αστικών λεωφορείων.
Αργότερα, κτηνοτρόφοι της Πιερίας θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την εφορία Κατερίνης στην οποία θα συμμετέχουν και αγρότες.
Στη Θεσσαλονίκη από το πρωί αγρότες συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στην πλατεία Επανομής και στις 14.00 θα κατευθυνθούν προς τα πράσινα φανάρια όπου θα τα παρατάξουν δεξιά και αριστερά του δρόμου.
Τρακτέρ παραμένουν στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας, στη Βοιωτία, την Φθιώτιδα, την κάτω Αχαΐα και στη Χαλκιδική.