Επικυρώθηκε από τη Βουλή η τροποποίησης της Σύμβασης αναφορικά με τις άδειες Εκμετάλλευσης Πρίνου και Νότιας Καβάλας.
Με την τροποποίηση ορίζεται η διάρκεια των αδειών στα 25 έτη βάσει της εθνικής νομοθεσίας περί υδρογονανθράκων και έτσι δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσει άμεσα το πλάνο για την ανάπτυξη του Πεδίου Έψιλον και του Βόρειου Πρίνου.
Παράλληλα, η μητρική Energeanκαθίσταται συνδικαιούχος των κοιτασμάτων μαζί με την θυγατρική της “Καβάλα Όιλ”.
Η εταιρεία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη κάνοντας λόγο για βέλτιστη αξιοποίηση του εθνικού ορυκτού πλούτου, τόνωση της απασχόλησης και στήριξη της περιφερειακής ανάπτυξης.
Η ανακοίνωση της εταιρείας έχει ως εξής:
“Κυρώθηκε χθες στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου η Πρώτη Τροποποίηση της Σύμβασης αναφορικά με τις άδειες Εκμετάλλευσης Πρίνου και Νότιας Καβάλας. Με την κύρωση της τροποποίησης, επιτυγχάνεται ο προσδιορισμός του επιχειρησιακού και επενδυτικού ορίζοντα, δίνοντας βάσει τηςδιεθνούς πρακτικής της πετρελαϊκής βιομηχανίας και της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας (Ν. 2289/1995 όπως βρίσκεται σε ισχύ με τον Ν. 4001/2011), επαρκή χρόνο για τη διενέργεια και απόσβεση των επενδύσεων.
Χαιρετίζοντας την εξέλιξη αυτή, καθώς μια προσπάθεια και ταυτόχρονα, μια διαδικασία διάρκειας είκοσι και πλέον μηνών λαμβάνει αίσιο τέλος, ο κ. Μαθιός Ρήγας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα, η Κυβέρνηση έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα διαθέτει νόμους τους οποίους σέβεται και εφαρμόζει – Νόμους που προστατεύουν και προωθούν τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ ταυτόχρονα δίνει ροή και συνέχεια στην προσπάθεια επανεκκίνησης της Αγοράς Υδρογονανθράκων.»
Αναγνωρίζοντας τις συλλογικές προσπάθειες και τη στήριξη του συνόλου των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Ρήγας ανέφερε: «Ευχαριστούμε θερμά όσους αντιλήφθηκαν και στήριξαν το δίκαιο, αυτονόητο και απόλυτα σύννομο αίτημά μας.
Το ελληνικό δημόσιο έπραξε αυτό που έπρεπε. Αντίστοιχα, από την πλευρά μας, μένοντας πιστοί στο όραμά μας για την δημιουργία μιας ελληνικής δύναμης στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, αναλαμβάνουμε τη δέσμευση της βέλτιστης αξιοποίησης του εθνικού ορυκτού μας πλούτου, της τόνωσης της απασχόλησης, της στήριξης της περιφερειακής ανάπτυξης, ενώ επιδιώκουμε το παράδειγμα της Καβάλας να το μεταφέρουμε και σε άλλες περιοχές της Χώρας μας.»
—Ο αντίλογος
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αντέδρασε στην κύρωση του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για συμφωνία που οδηγεί σε κλείσιμο την Kavala Oil.
“Ένας νομός είναι ανάστατος. Έχει δημιουργηθεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Μιλάμε για μέγα σκάνδαλο. Δεν είναι δυνατόν η Βουλή να επιχειρήσει να κυρώσει”, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη συμμετείχαν 277 βουλευτές. Οι 164 (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ.) ψήφισαν τη συμφωνία, οι 110 καταψήφισαν (ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ) και 3 (οι ανεξάρτητοι Μάρκος Μπόλαρης, Χρήστος Αηδόνης, Θόδωρος Παραστατίδης) δήλωσαν παρών.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή εργαζόμενοι της Καβάλα Όιλ εισέβαλαν σε ξενοδοχείο όπου θα μιλούσε για το θέμα ο εκπρόσωπος της Κ.Ο της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.