Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 η φθινοπωρινή εκδήλωση του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας <<Ο Πήγασος>> στο Νικηφόρο Δράμας

Κορμός της εκδήλωσης ήταν η ομιλία του Επίκουρου Καθηγητή του ΑΠΘ κ.


Κλεομένη Τσιγάνη με θέμα <<Η ζώνη των αστεροειδών: πηγή γνώσης, ζωής ή κινδύνου;>> Στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ο ομιλητής επικεντρώθηκε στη μελέτη του μεγαλύτερου σχηματισμού σωμάτων που παρατηρείται στο ηλιακό σύστημα, της Κύριας Ζώνης των Αστεροειδών, απ’ όπου προέρχονται και οι “επικίνδυνοι” Παραγήινοι Αστεροειδείς καθώς και στον πρωτεύοντα ρόλο που έχουν παίξει στην εξέλιξη της Βιόσφαιράς κατά το παρελθόν οι συγκρούσεις αστεροειδών με τη Γη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεθνής Αστρονομική Ένωση προκειμένου να τιμήσει τον κ Τσιγάνη έδωσε το όνομα του σε έναν αστεροειδή Πριν από την ομιλία έγινε βράβευση του μαθητή, μέλους του Συλλόγου Τζιτζιμπάση Παρασκευά που διακρίθηκε στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας του

2012 ενώ μαθητές του Γυμνασίου – Λυκείου Νικηφόρου πραγματοποίησαν το πανηγύρι της Φυσικής. Μια πρωτότυπη παρουσίαση εντυπωσιακών πειραμάτων Φυσικής με χρήση απλών κατά κύριο λόγο μέσων που απευθύνονταν σε μικρά παιδιά αλλά και σε μεγάλους.

Μετά την ομιλία πραγματοποιήθηκε αστρονομική παρατήρηση όπου το κοινό είχε τη χαρά να θαυμάσει την Σελήνη το γαλαξία της Ανδρομέδας και το .πολλά άλλα αξιοθέατα του νυχτερινού ουρανού.

Φωτορεπορτάζ : Παύλος Σιδηρόπουλος






