Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στο σύνολο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να διατηρεί η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, καθώς η ύφεση της ελληνικής οικονομίας ξεπερνά το 4% και προς το παρόν τουλάχιστον… δεν φαίνεται φως στο τούνελ.
Η Eurostat δημοσιοποίησε σήμερα, Μ.Τρίτη, τα στοιχεία για την ανεργία τον Μάρτιο, ενώ τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την Ελλάδα αφορούν στο μήνα Ιανουάριο.
Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ έχουν η χώρα μας με 27,2%, η Ισπανία με 26,7% και η Πορτογαλία με 17,5%.
Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στον βορρά και συγκεκριμένα σε Αυστρία (4,7%), Γερμανία (5,4%) και Λουξεμβούργο (5,7%).
Η υψηλότερη αύξηση της ανεργίας το τελευταίο έτος σημειώθηκε σε Ελλάδα (27,2% από 21,5% τον Ιανουάριο 2012), Κύπρο (14,2% από 10,7%), Ισπανία (26,7% από 24,1%) και Πορτογαλία (17,5% από 15,1%).
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές απ’ αυτά τα στοιχεία, ότι οι ανισότητες στο εσωτερικό της Ευρωζώνης διευρύνονται, ενώ τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν οι χώρες που είτε είναι στο μνημόνιο είτε βρίσκονται προ των πυλών.
«Φωτεινή» εξαίρεση αποτελεί η Ιρλανδία, όπου το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε το τελευταίο έτος και συγκεκριμένα σε 14,1% από 15%.
Η χώρα μας διατηρεί τη θλιβερή πρωτιά και στην ανεργία των νέων έως 25 ετών, με 59,1% έναντι 55,9% στην Ισπανία, 38,4% στην Ιταλία και 38,3% στην Πορτογαλία.







