Στις 21 Αυγούστου 2013 ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Δράμας “ο Έβρος” πραγματοποίησε εξαήμερη αποστολή στη Ρουμανία, προκειμένου να συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Τρανσυλβανία. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος. Η επίσκεψή μας αυτή και η συμμετοχή του συλλόγου στο φεστιβάλ ικανοποίησε και κατέπληξε το κοινό που ανταπέδωσε με πολλά χειροκροτήματα. Τα δυο τμήματα των ενηλίκων του συλλόγου με ζήλο, διάθεση και όρεξη έδεσαν αρμονικά και μας ταξίδεψαν στους δρόμους της παράδοσης της Θράκης, της Μακεδονίας και της Κύπρου. Η εμφάνιση των χορευτών έκλεισε με Συρτάκι, που ενώνει όλους τους Έλληνες, οι οποίοι συνόδευσαν τους χορευτές στο άκουσμα της γνωστής αυτής μελωδίας.
Στο Φεστιβάλ συμμετείχε το χορευτικό τμήμα των Ελλήνων της πόλης Μπρασόβ, που τίμησε την Ελλάδα, χορεύοντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε χορευτική παρέλαση, όπου συμμετείχαμε μαζί με άλλους συλλόγους των χωρών της Ευρώπης, όπως της Ουγγαρίας, της Γερμανίας και της Μολδαβίας και αποσπάσαμε το θερμό χειροκρότημα του πλήθους κόσμου που είχε μαζευτεί. Αξιομνημόνευτη είναι και η ζεστή φιλοξενία των ελλήνων της Ρουμανίας, οι οποίοι μας ξενάγησαν στον χώρο που στεγάζονται τα γραφεία της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας στο Βουκουρέστι και μας φιλοξένησαν σε σαλέ στο Κουτζίρ της Τρανσυλβανίας. Εκεί διανυκτερεύσαμε ένα βράδυ.
Επισκεφθήκαμε το μαγευτικό Βουκουρέστι με τα επιβλητικά του κτίρια, το Παλάτι Πέλες στην πόλη Sinaia, η οποία θεωρείται το διαμάντι των Καρπαθίων, το θρυλικό Κάστρο του Κόμη Δράκουλα στην πόλη Μπρασόβ και στην επιστροφή επισκεφθήκαμε τη Βάρνα, τη μεγαλύτερη πόλη και καλοκαιρινό θέρετρο στη Βουλγαρική Ακτή της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και το Μπουργκάς που είναι πρωτεύουσα της Περιφέρειας του Πύργου και βιομηχανικό, συγκοινωνιακό, πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο. Εκεί μείναμε ένα βράδυ και την επομένη ξεκινήσαμε για την Ελλάδα. Όλα κύλησαν ομαλά. Η αποστολή αποτελούταν από τριάντα χορευτές των δυο από τα τέσσερα τμήματα ενηλίκων του συλλόγου,από πέντε μουσικούς και δεκαπέντε συνοδούς.Να είμαστε γεροί και να πραγματοποιούμε πολλές ακόμα αποστολές ΌΠΟΥ υπάρχει ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ!






