Έγκλημα και τιμωρία, σήμερα το πρωί, για τον Χρήστο Παπάζογλου, καθώς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καβάλας δεν του αναγνώρισε κανένα απολύτως ελαφρυντικό και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη + 25 χρόνια για την άγρια δολοφονία της Ζωής Δαλακλίδου, η οποία συντάραξε την κοινωνία της Ξάνθης τα περασμένα Χριστούγεννα. Η δίκη ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε σε μόλις 3,5 ώρες (χρόνος ρεκόρ, αλλά αναμενόμενος με βάση και την εξέλιξη της όλης υπόθεσης), ενώ διεξήχθη κάτω από πραγματικά δρακόντεια μέτρα ασφάλειας για τον φόβο αντιδράσεων από πλευράς των συγγενών της άτυχης Ζωής (οι οποίοι, ωστόσο, διατήρησαν την αξιοπρέπειά τους -κάτι που αναγνώρισε και ο εισαγγελέας). Εκτός από τους συγγενείς της αδικοχαμένης Ζωής, στην δίκη παραβρέθηκαν και μέλη φεμινιστικών οργανώσεων από την Ξάνθη, τα οποία και ανάρτησαν πανό κατά της βίας εις βάρος των γυναικών.
http://www.youtube.com/watch?v=pnrqc6Rbgkc
Η δίκη ξεκίνησε με την κατάθεση αιτήματος, από πλευράς της υπεράσπισης του κατηγορούμενου για αναβολή της εκδίκασης μέχρις ότου πραγματοποιηθεί ψυχιατρική εξέταση. ένα αίτημα το οποίο απορρίφθηκε, με την δίκη να συνεχίζεται με την εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσαν ο πατέρας και τα αδέλφια της άτυχης Ζωής, τα οποία περιέγραψαν τα όσα αντίκρισαν λίγο μετά την δολοφονία της αδελφής τους, η Βασιλική Αθανασίου (φίλη του θύματος, και ο τελευταίος άνθρωπος που την αντίκρισε ζωντανή), καθώς και οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην προανακριτική διαδικασία. Σε όλη την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο κατηγορούμενος καθόταν αμίλητος και ανέκφραστος, δείχνοντας να μην έχει συνειδητοποιήσει πλήρως την κατάσταση στην οποία βρισκόταν, ενώ ο μοναδικός μάρτυρας υπεράσπισής του δεν παρέστη στην δίκη (σε αντίθεση με τους γονείς του δράστη, με την μητέρα του μάλιστα να υφίσταται ένα ελαφρύ λιποθυμικό επεισόδιο). Στην απολογία του ο κατηγορούμενος, ο οποίος ζήτησε αρκετές φορές συγνώμη από τους συγγενείς του θύματος, ανέλυσε με λεπτομέρειες το χρονικό της ανθρωποκτονίας της Ζωής Δαλακλίδου, ενώ ισχυρίστηκε πως ότι έπραξε έγινε υπό το κράτος της μέθης (δηλώνοντας ότι, λίγες ώρες πριν το έγκλημα, είχε καταναλώσει περίπου 1 λίτρο τσίπουρο μαζί με φιλικά του πρόσωπα) και πως η άτυχη Ζωή δεν αντέδρασε ουσιαστικά. Ωστόσο έπεσε σε πολλές αντιφάσεις σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διέπραξε την αποτρόπαια αυτή πράξη, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα η δικαστής αντέδρασε έντονα στα λεγόμενα του κατηγορούμενου. Πιο συγκεκριμένα, στο σημείο που ο Παπάζογλου ανέφερε ότι η Ζωή δεν αντιστάθηκε η κ. δικαστής τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να έγιναν όλα έτσι όπως τα περιγράφετε και η κοπέλα να μην προέβαλε καμία αντίσταση», ενώ όταν ο δράστης ανέφερε ότι έβαλε φωτιά στο σώμα της Ζωής Δαλακλίδου λόγω φόβου η δικαστής σχολίασε ότι «όταν φοβάται κάποιος το βάζει στα πόδια». Τέλος, λίγο πριν ο δράστης ολοκληρώσει την απολογία του (και τονίσει ότι συνειδητοποίησε τι έκανε μόλις αντίκρισε, την επόμενη μέρα, το όλο σκηνικό του φόνου) η δικαστής, αφού διάβασε πολλές φορές το κείμενο της απολογίας του και τα πρακτικά της ανάκρισης, απάντησε ότι «Όλα αυτά τα σκεφτήκατε όταν ήσασταν μεθυσμένος. Αν ήσασταν νηφάλιος τι θα σκεφτόσασταν;». Επίσης έγινε και μια σύντομη αναφορά στο ποινικό παρελθόν του κατηγορούμενου, με έμφαση στην κατηγορία για απόπειρα βιασμού, λίγους μήνες πριν την δολοφονία της Ζωής Δαλακλίδου.
μέσως μετά τον λόγο έλαβε ο εισαγγελέας, ο οποίος μίλησε για μια πρωτοφανή υπόθεση στα χρονικά, η οποία ωστόσο εξιχνιάστηκε πλήρως, ενώ για τον κατηγορούμενο ανέφερε ότι έπραξε τα πάντα έχοντας πλήρη συναίσθηση των πράξεών του, ενώ πρότεινε την ενοχή του χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Στην συνέχεια έλαβαν τον λόγο οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής Παναγιώτα Σαλβαρίδου και υπεράσπισης Γεώργιος Περβανίδης, με την πρώτη να αρκείται στην παρουσίαση της φωτογραφίας της Ζωής Δαλακλίδου και του τόπου του εγκλήματος. Τελικά, λίγο πριν τις 12:30 το δικαστήριο κήρυξε ένοχο τον Χρήστο Παπάζογλου χωρίς κανένα ελαφρυντικό, με τον εισαγγελέα πρότεινε την επιβολή ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονία, 20 χρόνια κάθειρξη για βιασμό, 20 για εμπρησμό και 1 χρόνο για κάθε μια από τις πλημμεληματικές κατηγορίες. Λίγα λεπτά αργότερα, το δικαστήριο επέβαλλε συνολική ποινή ισόβιας κάθειρξης συν 25 χρόνια στον (ανέκφραστο στο άκουσμα της απόφασης) Χρήστο Παπάζογλου. Η απόφαση έγινε δεκτή με ικανοποίηση και συγκίνηση από τους συγγενείς της άτυχης Ζωής καθώς και από τους φίλους της οικογένειας (με μόνο μια εξ αυτών να αναφωνεί «Να πας να κρεμαστείς», απευθυνόμενη στον δράστη), ενώ η δικηγόρος της οικογένειας Παναγιώτα Σαλβαρίδου, που παρέστη ως πολιτική αγωγή, δήλωσε ότι αυτό που ζητά η οικογένεια είναι να μην μπορέσει ποτέ ο δράστης της αποτρόπαιας δολοφονίας, να ξαναβγεί από τη φυλακή.
δείτε σχετικό βίντεο
http://www.youtube.com/watch?v=E8XlfV-17oc
Από την πλευρά της υπεράσπισης ο δικηγόρος του δράστη Γιώργος-Ισαάκ Περβανίδης ότι από την πλευρά του δράστη δήλωσε μεταμέλεια και ότι ζήτησε να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά που δεν έγιναν δεκτά. Ο – διορισμένος από το Εφετείο- δικηγόρος ανέφερε ότι ο δράστης θα ασκήσει έφεση, η οποία θα εκδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θράκης.
Πηγή: KavalaPress.gr






