Ο Δήμος Δράμας στην συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων ανάπτυξης και αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων της νέας προγραμματικής περιόδου προχωρά στη διοργάνωση αναπτυξιακής ημερίδας για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, σύγχρονης οργάνωσης δομών των δήμων, έξυπνης εξειδίκευσης και συμμετοχής σε δίκτυα πόλεων/ΕΟΕΣ.
Η ημερίδα με θέμα “Η ανάπτυξη των ΟΤΑ στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020” θα λάβει χώρα στη Δράμα (Σαββάτο 27 Ιουνίου 2015 και ώρα 16:00 μ.μ.), στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, και θα έχει ως στόχο τη συμμετοχή προσκεκλημένων Δημάρχων και συμβούλων ΟΤΑ (από ακαδημαϊκά ιδρύματα) που θα αναπτύξουν θέματα που αφορούν την βιώσιμη ανάπτυξη των δήμων, την αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και τη συνεργασία με τους φορείς Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας.
Επίσημοι προσκεκλημένοι στην ημερίδα είναι τα μέλη του Δ.Ε.Π.ΑΝ. «Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη», όπου θα λάβουν μέρος στην 1η Γενική Συνέλευση του Δικτύου (Σαββάτο 27 Ιουνίου 2015 και ώρα 18:30 μ.μ.) και τις αρχαιρεσίες ανάδειξης του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου. To Δ.Ε.Π.ΑΝ., εμπλέκει έναν αριθμό τοπικών αρχών που ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο να αναπτύξουν και να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τις δημόσιες υπηρεσίες και τις υποδομές και να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες των πολιτών, παρέχοντας καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες και ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη. Η αρχική σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία του Δ.Ε.Π.ΑΝ. ξεκίνησε από το Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ανταποκρίθηκαν 21 Δήμαρχοι από 10 περιφέρειες της χώρας για τη συμμετοχή τους ως ιδρυτικά μέλη στο Δίκτυο.
Το Δίκτυο αποσκοπεί στην κινητοποίηση και τη συνέργια όλων των φορέων του «τετραπλού έλικα» που αποτελείται από τα Πανεπιστήμια, τις Επιχειρήσεις με τα επιμελητήρια τους, τη Δημόσια Διοίκηση (ΟΤΑ) και την Κοινωνία των πολιτών. Τα τακτικά μέλη του Δικτύου απαρτίζουν οι δήμοι: Δράμας, Ωρωπού, Βριλησσίων, Πλατανιά Χανίων, Δοξάτου, Βόλβης, Δέλτα, Σιντικής, Αμφίπολης, Αλεξάνδρειας, Παιονίας, Φούρνων-Κορσέων, Αλοννήσου, Ρήγα Φεραίου, Ήλιδας, Δυτικής Αχαΐας, Παγγαίου, Καβάλας, Κασσάνδρας, Καλαβρύτων και Θήρας (Σαντορίνη), η ΔΕΥΑ Δράμας και η ΚΕΔΩ Δήμου Ωρωπού. Στο δίκτυο είναι αρωγά μέλη το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις από Κύπρο και σε διαδικασία ένταξης το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Τέλος, ο Δήμος Πέγειας από Κύπρο, η Αναπτυξιακή Ημαθίας (ΑΝΗΜΑ) και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από Ελλάδα, Ιταλία και Πολωνία ολοκληρώνουν την αρχική σύνθεση του Δ.Ε.Π.ΑΝ.
Η Ημερίδα και η Γενική συνέλευση του Δ.Ε.Π.ΑΝ. θα λάβουν χώρα στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας και θα μεταδοθούν ζωντανά στο διαδίκτυο μέσω του συνδέσμου: http://streaming2.syzefxis.gov.gr/drama







