Περνούν οι εβδομάδες και οι μήνες αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν λέει να κλείσει ούτε ένα από τα «μέτωπα» που θα μπορούσαν να φέρουν μερικά… ευρώ στο ταμείο και να περιορίσουν κάπως την νέα καταιγίδα των φόρων. Η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει γίνει ανέκδοτο.
Ακόμη και αν το σύστημα ανοίξει στις αρχές Απριλίου, θεωρείται πλέον δεδομένο ότι η προθεσμία υποβολής θα παραταθεί και πέραν του τέλους Μαίου. Μεσολαβεί το Πάσχα αλλά και η ψήφιση του νέου φορονόμου. Σε τέτοιες συνθήκες θα σπεύδουν μαζικά οι φορολογούμενοι για να κάνουν φορολογικές δηλώσεις; Υποτίθεται ότι ακόμη υπάρχουν θέματα ανοικτά που έχουν να κάνουν με το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης. Θα επιβληθεί αναδρομικά η αύξηση του φόρου στα ενοίκια; Μέχρι και συζήτηση να επανέλθει η έκπτωση για την εφάπαξ καταβολή του φόρου έχει ανοίξει.
Για τη χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές και τη σύνδεση με το αφορολόγητο, δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό. Συσκέψεις επί συσκέψεων και εξαγγελίες. Προφανώς, το σύστημα δεν πρόκειται να λειτουργήσει φέτος οπότε μένουν οι παροτρύνσεις του κ. Αλεξιάδη να μαζεύουμε αποδείξεις.
Απίστευτες είναι οι καθυστερήσεις και στο θέμα των ανασφάλιστων.
Η απόφαση είχε υπογραφεί αρχικά πέρυσι τον Οκτώβριο. Ανέβηκε στη Διαύγεια τον Μάρτιο με ημερομηνία Ιανουαρίου και ακόμη και δεν έχει δημοσιευτεί το ΦΕΚ για να προχωρήσει η διαδικασία. Ούτε και στο θέμα των ΚΤΕΟ κινείται κάτι ακόμη καθώς προς το παρόν γίνονται οι διασταυρώσεις από τις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών. Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, αν δεν ληφθούν αποφάσεις για τον νέο τρόπο υπολογισμού του φόρου και την κάλυψη του κενού που έχει προκύψει από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, τα εκκαθαριστικά δεν πρόκειται να βγουν.







