Οι καλύτεροι ντοματοκεφτέδες είναι αυτοί του καλοκαιριού. Τότε που ο ήλιος και το ξεροβόρι κάνουν τις ντομάτες κατακόκκινες, ζουμερές και πεντανόστιμες! Τότε που οι ντομάτες είναι τόσες πολλές που δεν ξέρεις τι να τις κάνεις. Τότε που όταν τις έχεις στο καλάθι, την μία μέρα είναι αγουρωπές και την επόμενη έχουν ωριμάσει τόσο πολύ, που μόνο για σάλτσα και για ντοματοκεφτέδες είναι κατάλληλες! Τότε που σκάει ο τζίτζικας. Τότε που λαχταράς μεζεδάκια και ουζάκι κάτω από τις λεμονιές και τα πλατάνια του χωριού σου!
Για την εκτέλεση της συνταγής επέλεξα ντομάτες πομοντόρο γιατί έχουν μεστή σάρκα και θεωρώ ότι είναι κατάλληλες για σφιχτό ντοματοπολτό και επιπλέον έχουν πιο έντονο κόκκινο χρώμα από άλλες ποικιλίες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε ποικιλία ντομάτας έχετε στη διάθεσή σας. Το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι εξίσου καταπληκτικό!
Το υλικό έκπληξη σε αυτή τη συνταγή είναι ο ξινός τραχανάς. Τον χρησιμοποιώ αντί για αλεύρι. Φυσικά μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά το αποτέλεσμα στη γεύση δεν θα είναι το ίδιο.
Η έμπνευση για τον ξινό τραχανά μου ήρθε καθώς προσπαθούσα να βρω τρόπους ώστε να τον εντάξω στα καλοκαιρινά πιάτα και όχι μόνο σαν σούπα που τρώγεται παραδοσιακά τους χειμωνιάτικους μήνες.
Η γεύση του ντοματοκεφτέ με ξινό τραχανά είναι το κάτι άλλο!